Artiest

Robert Knight

  1. Artiestenchevron right
  2. Robert Knight
Zanger Robert Knight is vooorbestemd om in de boeken te blijven als een éénhitswonder, maar wel een dijk van een hit! Hij maakte in 1967 met: "Everlasting Love" een van de mooiste soulplaten van zijn tijd.

De man

Knight werd geboren op 24 april, 1945 in Franklin, TN, en trok aandacht via de Paramounts, een zanggroep die hij vormde met schoolmaatjes in 1959. Na een jaar kregen ze een contract met het Dot label, en het kwintet scoorde een R&B chart hit met: "Free Me" in 1961. Toen er geen vervolghit kwam werden ze opgeheven, en daarvoor werden ze juridisch door Dot vervolgd wegens contractbreuk. De daaruit voortkomende muizenissen bekoelden de muzikale ambitie van Knight, die de komende vijf jaar scheikunde ging studeren aan de Tennessee State University. Daar ook vormde hij een nieuw vocaal trio, de Fairlanes. Toen hij eens met deze groep optrad werd hij gesignaleerd door de songwriters/producers Buzz Cason en Fred Foster, die hem inhuurden als solo artiest voor hun platenlabel Rising Sons. Cason schreef met Mac Gayden: "Everlasting Love". En met het hoogvliegende arrangement en de gevoelige stem van Knight was deze single een onmiddelijke hit.

Het lied

In 1968 was de coverversie door de Britse groep Love Affair een hit in het Verenigd Koninkrijk, en blokkeerden het origineel van Knight in de lagere rangen van het hitwezen. Thuis in Amerika behaalde hij nog een paar kleine successen met: "Blessed Are the Lonely" en "Isn't It Lonely Together". In 1973 kwam hij in de Britse Top Tien met: "Love on a Mountain Top. Desondanks verschoof Knight zijn belangstelling naar andere zaken dan muziek, en ging verder in de scheikundig onderzoek. "Everlasting Love" blijft terugkomen met hit coverversies door Carl Carlton, Rex Smith/Rachel Sweet en Gloria Estefan.

Nummers van Robert Knight