Artiest

Jason Moran

  1. Artiestenchevron right
  2. Jason Moran
De jonge Amerikaanse jazzpianist Jason Moran (1975) wordt samen met zijn groep The Bandwagon – met bassist Tarus Mateen en drummer Nasheet Waits – gezien als "the future of jazz”.

Moran en Monk

Op zijn zesde krijgt Moran pianolessen waar hij eigenlijk helemaal geen zin in heeft. Totdat hij het spel van de legendarische Monk hoort, een ommekeer in zijn verdere creatieve ontwikkeling. Later spreekt Moran zich negatief uit over de muziekeducatie op New York’s Manhattan School of Music. Educatie speelt nog altijd een grote rol in zijn leven. Hij geeft lessen en workshops op verschillende instituten zoals Yale University, Dartmouth University en New York’s Museum of Modern Art.

Brede interesses

Moran is een musicus met brede culturele interesses. Hij weet veel over moderne design van meubels en schilderkunst. Vooral de underground kunst van Jean Michel Basquiat waardeert hij enorm.

Samenwerkingen

Moran heeft samengewerkt met artiesten als Cassandra Wilson en Wayne Shorter. Maar ook met de kunstwereld gaat Moran samenwerkingen aan, wat hem weer nieuwe fans en respect oplevert. Zijn muziek is te vinden in de collecties van de MOMA en het Whitney Museum of American Art. Voor het ballet van Alonzo King heeft hij geschreven. Alsmede voor contemporaine video van Glenn Ligon en Kara Walker.

TEN

In 2010 is zijn album TEN uitgebracht ter ere van het 10-jarige bestaan van The Bandwagon.

Nummers van Jason Moran