Artiest

Lenny Kravitz

  1. Artiestenchevron right
  2. Lenny Kravitz
Lenny Kravitz is een Amerikaanse zanger, songwriter, producer, multi-instrumentalist, acteur en fotograaf. Hij breekt in 1989 door met de single Let Love Rule, afkomstig van het gelijknamige album. Hij geldt als een van de meest iconische rockers uit de jaren negentig.

Biografie

Leonard Albert Louis Jean Etienne Monfort Kravitz wordt op 26 mei 1964 geboren. Zijn moeder is actrice Roxie Roker, bekend van haar rol als Helen Willis in de tv-serie The Jeffersons. Als kind al blijkt de kleine Lenny ongelofelijk muzikaal. Hij leert zichzelf gitaar, drums, basgitaar en piano spelen. Hij zet zijn eerste schreden in de muziekindustrie onder het pseudoniem Romeo Blue. We treffen hem in 1984 aan op het nummer What A Woman Feels Inside van discozangeres Thelma Houston. Zijn ouders scheiden in 1985 wanneer Kravitz ontdekt dat zijn vader vreemdgaat. Zelf stapt hij in 1987 in het huwelijksbootje met Lisa Bonet, die de rol van Denise Huxtable vertolkt in de tv-serie The Cosby Show. Een jaar later wordt hun dochter Zoë Kravitz geboren, die in haar tienerjaren in de voetsporen van haar moeder en grootmoeder treedt.

Let Love Rule

Lenny Kravitz laat de artiestennaam Romeo Blue vallen wanneer hij in 1988 een contract aangeboden krijgt bij platenfirma Virgin. In het najaar van 1989 verschijnt zijn debuutalbum Let Love Rule, voorafgegaan door de gelijknamige single. Ze doen het allebei aardig in de lijsten, al zal later blijken dat Let Love Rule het enige Lenny Kravitz-album is dat niet de top 10 bereikt in Nederland. Op 13 december 1989 geeft Kravitz een concert in Paradiso, Amsterdam. Dat optreden wordt in 1991 uitgezonden op de Britse en Australische radio, in aanloop naar de release van zijn tweede album Mama Said. Op dat moment is hij al een grote ster. Zo wordt hij in 1990 door Madonna gevraagd om een nieuw liedje te schrijven voor haar Best Of-album The Immaculate Collection. Het resultaat is Justify My Love, een enorme hit begin 1991.

Mama Said

Wanneer Justify My Love wereldwijd in de charts staat, doen er geruchten de ronde over een vermeende relatie tussen Kravitz en Madonna. Dit tot groot ongenoegen van Bonet. Het wordt haar in 1991 teveel en ze vraagt een echtscheiding aan. Deze komt uiteindelijk twee jaar later rond. Persoonlijke strubbelingen daargelaten, blijken dit zeer productieve jaren voor de rockster. Always On The Run, dat Kravitz schrijft met Guns N’ Roses-gitarist Slash, is in het voorjaar van 1991 zijn eerste top 10-hit in Nederland en ook het album Mama Said staat dan in de top 5 van de best verkochte platen. Later dat jaar verschijnen nog de singles It Ain’t Over ’Til It’s Over, Fields Of Joy en What The Fuck Are We Saying?, die allen de hitparades bereiken. It Ain’t Over ’Til It’s Over staat in de VS op nummer 2. In mei staat hij voor het eerst op Pinkpop en in december in Ahoy, Rotterdam.

Are You Gonna Go My Way

Nog voor de echtscheiding met Lisa Bonet voltooid is, heeft Lenny Kravitz een nieuwe liefde gevonden in de Franse zangeres Vanessa Paradis. Kravitz produceert in 1992 het titelloze album van Vanessa Paradis, dat haar en passant haar enige top 10-notering in Nederland oplevert met de single Be My Baby. Tegelijkertijd is Kravitz driftig bezig met de opnames van zijn derde album, Are You Gonna Go My Way, waarvan het titelnummer in februari 1993 de eerste single is. Het wordt de tweede top 10-hit voor Kravitz in ons land en hij verbetert zijn voorgaande resultaat in de albumlijst wanneer Are You Gonna Go My Way in maart op de derde positie piekt. Tweeënhalf jaar bereikt de opvolger Circus de eerste plek van de Album Top 100, ondanks dat de single Rock And Roll Is Dead een tegenvallende hit is. Eind 1995 overlijdt de moeder van Kravitz aan kanker. Zijn relatie met Paradis eindigt in 1996.

5

Na wervelend succes en zijn roerige privéleven in de eerste helft van de jaren negentig neemt Kravitz iets langer de tijd voor zijn vijfde album. De analoge opnameapparatuur van zijn eerste vier platen hebben plaatsgemaakt voor hun digitale equivalenten en ook zijn lange dreadlocks zijn verdwenen. Het resultaat van de opnames, met de toepasselijke albumtitel 5, arriveert in mei 1998 en is wederom een top 10-notering voor Kravitz. In de hitlijsten brengen de singles het er echter minder goed van af, al wordt de rocksong Fly Away wel weer een hit in de VS. Voor de film Austin Powers: The Spy Who Shagged Me neemt hij in 1999 een cover op van American Woman, oorspronkelijk een top 5-hit voor The Guess Who in 1970. In juli 1999 treedt Kravitz op in het Nijmeegse Goffertpark.

Amsterdam ArenA

Lenny Kravitz laat de Twintigste Eeuw achter zich met een Greatest Hits-album. De daarvan afkomstige single Again is een hit en hij staat voor de zevende keer in Ahoy. Het zesde studioalbum Lenny verschijnt in het najaar van 2001. De eerste twee singles van dat album, Dig In en Stillness Of Heart, floppen genadeloos, al revancheert hij zich met de derde single. Believe In Me is in het voorjaar van 2002 de eerste top 10-hit van Kravitz in negen jaar tijd. Een paar maanden daarna is hij een van de publiekstrekkers op Pinkpop. Ondertussen is hij korte tijd verloofd met supermodel Adriana Lima. Op het album Baptism keert Kravitz terug naar zijn roots. De plaat bereikt in mei 2004 de derde plek in de Album Top 100 en een maand later geeft hij eenmalig concert in de Amsterdam ArenA. De singles Where Are We Runnin’? en Calling All Angels zijn kleine hitjes. In juni 2005 schittert hij tussen R.E.M. en Nine Inch Nails op Rockin’ Park. Zijn vader overlijdt in oktober.

It's Time For A Revolution

Daarna is het een tijdje stil rondom Lenny Kravitz. Eind 2007 verbreekt hij de stilte met de single I’ll Be Waiting. De ballad is begin 2008 een onverwacht grote hit voor de zanger en levert hem zelfs zijn hoogste hitnotering ooit op in Nederland. Het succes vertaalt zich door naar de plaatverkopen, want It's Time For A Love Revolution komt in februari op nummer 2 binnen in de Album Top 100, onder Back To Black van Amy Winehouse. Het is de hoogste notering van Kravitz in die lijst sinds 1995. Gedurende de Europese tournee doet hij wederom Rockin’ Park en de HMH aan. Een intiemer optreden in de Westergasfabriek in Amsterdam volgt in juli 2009. Het negende album, Black And White America, tikt in augustus 2011 ook de tweede plek van de verkooplijst aan, nu onder 21 van Adele. In oktober staat Kravitz alweer in Ahoy. Hij keert hij daar in juli 2012 terug.

Avicii

In het najaar van 2012 verrast Lenny Kravitz vriend en vijand wanneer de Zweedse dj Avicii een remix maakt van zijn nummer Superlove. De danceversie wordt in diverse landen een hit. Twee jaar later komt het album Strut uit, dat hem in november 2014 voor het eerst naar de Ziggo Dome brengt. De heren van Bløf weten de zanger de volgende zomer te strikken voor Concert At Sea. In de jaren daarna doet de rocker het wat rustiger aan. Hij doet zijn strandhuis in Miami voor ruim 16 miljoen dollar van de hand, maar hij heeft alsnog onderkomens in Parijs, Brazilië en op de Bahamas. Zijn elfde album Raise Vibration verschijnt in 2018. Het is zijn laagst scorende plaat in twintig jaar tijd. Toch blijft hij concerten uitverkopen. In 2019 doet hij naast de vijftigste editie van Pinkpop kleinere festivals in Wageningen en Emmen aan.