Artiest

Robert Cray Band

  1. Artiestenchevron right
  2. Robert Cray Band
Bluesgitarist en -zanger die vanaf het verschijnen van zijn succesvolle album Strong Persuader in 1986 de weg baant voor een bredere belangstelling voor de blues. Het van dat album afkomstige nummer 'Right Next Door' wordt een klassieker. Voor Strong Persuader wint Robert Cray ook een Grammy.

Liefde voor blues en soul

Robert Cray (1953) is een getalenteerde Amerikaanse blues/soul-zanger en een smaakvol gitarist. Hij begint met gitaarspelen in zijn tienerjaren.Tijdens zijn middelbare school-tijd start de liefde voor blues en soul te groeien en begint hij platen te verzamelen. Tegen z'n 20e heeft Cray zijn helden Albert Collins, Freddie King en Muddy Waters live gezien, en besluit zijn eigen band op te richten. Deze begint op te treden in de steden aan de westkust. Na vele jaren van regionaal succes, krijgt Cray een contract bij Mercury Records in 1982.

Stong Persuader en verder

Zijn derde plaat, Strong Persuader, wint in 1986 een Grammy Award, en de single "Smokin' Gun" geeft hem een grote hit en naamsbekendheid bij een breed publiek. Cray is dan nog openingsact voor grote sterren als Bob Dylan en Eric Clapton. Cray gebruikt voornamelijk Fendergitaren (Telecasters en Stratocasters), en heeft een band die bestaat uit bas, drums, keyboard, saxofoon en trompet. Hij tourt regelmatig over de hele wereld en neemt nog steeds platen op, waarop hij blijft experimenteren met blues en soul. Dit is ook te horen op de cds Midnight Stroll, Time WIll Tell, Twenty, en This Time in 2009.

Nothin But Love

De Robert Cray band brengt eind augustus 2012 alweer het zestiende studioalbum uit met de titel Nothin But Love. Het album zal een mix bevatten van blues, soul, rock en jazz. De eerste single '(Won't Be) Coming Home' verschijnt in de eerste week van augustus.