Artiest

The Ramblers

  1. Artiestenchevron right
  2. The Ramblers
Gedurende hun ruim tachtigjarige (!) bestaan hebben The Ramblers bewezen een van de allerbeste radio- en dansorkesten van Nederland te zijn.

Wat ooit begon als een aardige vrijetijdsbesteding van muziekliefhebbers groeide uit tot een uiterst professioneel gezelschap van ervaren swing- en jazzmuzikanten.

Theo Uden Masman

The Ramblers worden op 1 september 1926 opgericht als orkest voor het cabaret La Gaîté in het Tuschinski Theater Amsterdam. Oprichter Theo Uden Masman is journalist van Het Vaderland, pianist in amateurgezelschappen en importeur van grammofoonplaten. Zijn eerste muzikale ervaring doet hij op in de jazzformatie The Resonance Seven. Al snel neemt hij de leiding van het gezelschap over. Masman verandert de naam in The Original Ramblers Dance Orchestra, dat al snel wordt afgekort tot The Ramblers. Naast Masman bestaat de eerste bezetting van The Ramblers uit Louis de Vries (trompet), Jan Gluhoff (klarinet, saxofoon), Gerard Spruyt (trombone), Jac. Pet (banjo), Jack de Vries (sousafoon) en Kees Kranenburg (drums).

VARA

In La Gaîté maken The Ramblers grote naam met een populaire mix van bekende en eigen composities die heel Nederland binnen de kortste keren uit het hoofd kent. In 1929 nemen The Ramblers hun eerste plaat op en daarna toeren zij uitgebreid door Europa. Toch blijft het gezelschap regelmatig terugkeren naar de plek waar ze groot zijn geworden: La Gaîté. Nadat de Ramblers in 1933 hun eerste radio-optreden geven voor de VARA worden zij door deze omroep ingelijfd als huisorkest. In die hoedanigheid treedt het ensemble meer dan tweeduidend keer op voor de VARA-radio.

Jack Bulterman

In april 1935 wordt Jack Bulterman aangenomen als tweede trompettist bij The Ramblers. Door zijn vele composities drukt hij een bijzonder stempel op het gezelschap. Zijn engagement berustte aanvankelijk op een misverstand: bij een radio-uitzending van het orkest John van Brück was men onder de indruk gekomen van een trompetsolo. Door een fout werd de naam Bulterman opgegeven, zodat deze werd uitgenodigd. In werkelijkheid betrof het Sem Nijveen, die een jaar later alsnog bij The Ramblers komt. Bulterman componeert bekende hits als 'Wie Is Loesje?', 'Mijnheer De Baron Is Niet Thuis', 'Steeple Chase', 'Meditation' en 'Weet Je Nog Wel Die Avond In De Regen'. In 1935 nemen The Ramblers een plaat op met de Amerikaanse saxofonist Coleman Hawkins. Het is tevens het plaatdebuut van het dan 17-jarige zangeresje Annie de Reuver.

Tweede Wereldoorlog

Onder druk van de Duitse bezetter moeten The Ramblers hun Joodse leden Sem Nijveen en Sal Doof ontslaan. Met hulp van andere orkestleden weten zij tijdig onder te duiken. The Ramblers worden door de Duitsers ook verplicht hun naam te veranderen. Ze noemen zich eerst De Remblers, maar ook dat vindt de bezetter nog te Engels klinken. Dus wordt het Theo Uden Masman en zijn Dansorkest. Als zodanig verzorgd het orkest optredens voor de Wehrmacht en Duitse liefdadigheidsinstellingen. Vandaar dat het orkest na de oorlog een tijdelijk speelverbod krijgt opgelegd tot 1 januari 1946. De eerste maanden na de bevrijding spelen de Ramblers in het buitenland, met als tijdelijk orkestleider drummer Kees Kranenburg.

Afscheid

Ook na de oorlog blijven de Ramblers erg populair. Het gezelschap scoort met zanger Marcel Thielemans verschillende hits en treedt onder meer op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Rob de Nijs. Op 11 april 1964 nemen de Ramblers afscheid. Onder leiding van Theo Uden Masman geven zij hun laatste radioconcert voor de VARA. Nog geen jaar later overlijdt Masman op 63-jarige leeftijd.

Heroprichting

Zeven jaar na de dood van Masman zijn het Jack Bulterman en Marcel Thielemans die aansturen op een reünie van de Ramblers. Directe aanleiding voor deze heroprichting is de 70ste verjaardag van drummer Kranenburg. Bulterman, inmiddels een gevierd producer van artiesten als Willeke Alberti, Anneke Grönloh en de Blue Diamonds, zoekt een aantal oud-leden bij elkaar en vulde ze aan met enkele jonge muzikanten. Er wordt opgetreden voor de AVRO televisie en er verschijnen twee verzamelelpees. De nieuwe Ramblers roepen zoveel herinneringen en sentimenten op dat het orkest ook in de jaren tachtig en negentig blijft voortbestaan. Eerst met Bulterman als dirigent, later met Jacques Schols.

Book Of Records

Sinds 1992 staan de Ramblers in het Guinness Book Of Records vermeld als het oudste bestaande dansorkest ter wereld. Anno 2008 bestaan de Ramblers meer dan tachtig jaar. Nog regelmatig wordt opgetreden voor jonge en oude fans. En met succes!