Artiest

Bill Evans

  1. Artiestenchevron right
  2. Bill Evans
Op 22-jarige leeftijd sloot saxofoonspeler Bill Evans zich aan bij de band waarmee Miles Davis begin jaren tachtig zijn historische comeback maakte.

Comeback

Verwar de saxofoonspeler Bill Evans niet met de pianist met dezelfde naam. Beide Bills werkten met Miles Davis en beiden maakten platen voor bluenote-records, maar de pianist Bill Evans stierf in 1980. Op 22-jarige leeftijd sloot saxofoonspeler Bill Evans zich aan bij de band waarmee Miles Davis begin jaren tachtig zijn historische comeback maakte. Sinds die tijd is het hard gegaan met de jonge Evans. Hij maakte opnames en trad op met John Mclaughlin, Herbie Hancock, Gil Evans, Lee Ritenour, Dave Crustin, Mick Jagger en Andy Summers. Na vele optredens als bandleider van zijn eigen band Push, heeft hij bovendien zijn naam als leider in de internationale muziekcircuit gevestigd.

Ingeniueze mix

Vanaf de jaren tachtig wist Evans een wereldwijd publiek te bekoren, niet alleen als saxofonist,maar ook als keyboardspeler, producer en schrijver. Voor zijn band werkte hij met bassisten Victor Bailey, Darryl Jones en Mark Egan, gitarist Hiram Bullock en drummers Lenny White, Dennis Chambers en Ndugu Chanceller. In 1984 begon hij met het opnemen van cd's. In 1993 bracht hij de cd Push uit, met bijdragen van Bruce Hornsby, Marcus Miller, Bob James en Jeff Golub. Na dit album volgde een grote tour door Europa, Japan en Zuid-Amerika. Tijdens dit tournee nam hij het album Live in Europe (1994) op, dat door het critici werd uitgeroepen tot de meest ingenieuze mix van Hip Hop en jazz. In totaal maakte Evans 13 eigen cd's. Voor Miles Davis werkte hij aan drie cd's mee, Decov. Man With The Horn, Star People en We Want Miles. Davis noemde Evans een van de grootste artiesten die hij ooit ontmoet had.