Artiest

Mel Torme

  1. Artiestenchevron right
  2. Mel Torme
Mel Torme (1925 - 1999) werd geboren uit Russisch-Joodse ouders in Amerika. Hij zong als kind van vier al bij het Coon-Sanders Orchestra. Later startte hij een solocarrière, als acteur, maar vooral als zanger. Hij scoorde een nummer 1 hit met "Careless Hands" en bracht vele albums uit. Hij schreef meer dan 250 songs en ontving in 1999, vlak voor zijn dood, een Grammy Lifetime Achievement Award.

Acteur

Op school leerde Torme (wiens echte naam eigenlijk Torma was) drummen. Hij schreef zijn eerste nummer op z'n dertiende en bracht het drie jaar later uit. "Lament For Love" werd een hit. In 1943 speelde hij in de Frank Sinatra film "Higher and Higher" en in 1947 in "Good News", een filmmusical die hem tot tieneridool bombardeerde. Hij speelde in vele films en tv-series en had op latere leeftijd zelfs nog een eigen televisieshow.

Solo

In 1949 bracht hij zijn eerste solosingle "Careless Hands" uit, wat zijn enige nummer 1 hit werd. Het leverde hem de bijnaam "The Velvet Fog" op. Hij scoorde meerdere hits en bracht vele albums uit, onder meer met Marty Paich. In de jaren 50 en 60 werd het rustiger voor Torme, onder meer door de opkomst van rock & roll. In 1976 won hij in Nederland de Edison voor Beste Zanger. In 1999, in het jaar van zijn dood, won hij de Grammy Lifetime Achievement Award, onder andere voor de meer dan 250 songs die hij schreef in zijn leven.