Artiest

Luther Vandross

  1. Artiestenchevron right
  2. Luther Vandross
Luther Ronzoni Vandross (1951 - 2005) is een van de bekendste R&B zangers uit het eind van de vorige eeuw. Hij zingt eerst in het achtergrondkoor bij onder meer David Bowie, zingt als leadzanger bij de groep Change en breekt daarna door als solo-artiest. Hij sleept maar liefst acht Grammy's in de wacht en verkocht meer dan 25 miljoen platen. In 2003 krijgt hij een beroerte waar hij nooit meer volledig van herstelt, in 2005 overlijdt hij.

Change

Luther Vandross begint al door te breken als zanger bij de groep Change, maar pas als hij een sololoopbaan begint, start zijn succes echt. In de jaren 80 brengt hij 'Never Too Much', 'Power of Love/Love Power', 'If Only For One Night' en 'Here and Now' uit. Hij wint maar liefst vier Grammy Awards in de categorie Best Male R&B Vocal Performance. Later sleept hij met het nummer 'Dance With My Father' nog een keer vier Grammy's in de wacht. Hij scoort in de jaren 90 hits met onder meer Janet Jackson en, zijn grootste hit in Nederland, met Mariah Carey.

Luther Vandross leed aan diabetes. Op 16 april 2003 kreeg hij een hersenbloeding, waarvan hij nooit meer volledig herstelde. Uiteindelijk overleed hij twee jaar later op 54-jarige leeftijd in een ziekenhuis. In 2014 kreeg hij een postume ster op de Hollywood Walk of Fame.