Artiest

Gracious Few

  1. Artiestenchevron right
  2. Gracious Few
De leden van Live die NIET als Ed Kowalczyk door het leven gaan, hebben na het ter ziele gaan van Live samen met bandleden van Candlebox een nieuwe band opgericht: Gracious Few.

Het verhaal van Gracious Few begint eigenlijk met het uiteenvallen van de band Live. Frontman Ed Kowalczyk besluit in juli 2009 te stoppen met de band. Zo blijven gitarist Chad Taylor, bassist Patrick Dahlheimer en drummer Chad Gracey over. Dahlheimer en Gracey willen graag door in de muziek, maar Taylor zweert zijn oude leven af om door te gaan in de filmproducties. 

Zonder druk

Gracey houdt aan en blijft Taylor vragen en vragen. Uiteindelijk geeft ook hij toe en duikt het drietal de oefenruimte in. Zolang er geen druk op staat, zijn de mannen ervan overtuigd dat ze goede muziek kunnen maken. Na enkele sessies zijn ze dik tevreden met de vernieuwde, frisse sound die de fundering wordt van het uiteindelijke geluid van Gracious Few.

Candlebox

Al snel heeft het drietal zes demo's af, maar is er nog steeds geen zanger. De mannen willen een explosieve zanger en maken een kort lijstje van zangers die zij kennen, daarop staat ook de frontman van Candlebox: Kevin Martin. Taylor kent hem van andere projecten en belt hem op, wonder boven wonder ziet hij het zitten en de band is een zanger rijker. Niet lang daarna voegt ook Candlelight-gitarist Sean Hennesey zich bij de band om de heftige solo's voor zijn rekening te nemen.

Debuutalbum

Na een flinke tijd van bonding begint het nieuwe materiaal steeds meer vorm te krijgen. Het vijftal schrijft de nummers allemaal samen, van de muziek tot de tekst. Toch hebben ze nog een steuntje in de rug nodig en daarvoor trekken ze de ervaren producer Jerry Harrison aan. Samen maken ze van het debuutalbum een sterke, energieke, behoorlijk harde plaat die in de zomer van 2010 uitkomt, voorafgegaan door de single 'Honest Man'.

Nummers van Gracious Few