Artiest

Avril Lavigne

  1. Artiestenchevron right
  2. Avril Lavigne
Canadese rockzangeres en bloedmooie alternatieve opdonder die in 2002 op 17-jarige leeftijd haar debuutalbum Let Go uitbrengt. 'Complicated' is haar eerste grote hit. Na in 2004 het album Under My Skin te hebben uitgebracht, verschijnt in 2007 The Best Damn Thing. 

Avril Lavigne wordt geboren in Belleville, Ontario. Haar ouder zijn Franse Canadezen. Avril Lavigne is als kleine kleuter het type dat eerder kon zingen dan praten. Dat moet ook wel als middelste kind. 

Shania Twain

School is niet aan haar besteed, ze werkt liever aan haar songwriter-capaciteiten. Haar inspanningen worden beloond want in 1998 mag ze als winnares van een zangwedstrijd in het voorprogramma staan van Shania Twain, die op dat moment aan haar eerste grote tour begint.

Opnameproces

Op haar zeventiende neemt Avril Lavigne haar debuutalbum Let Go op. De eerste opname-sessies in New York verlopen niet naar wens. Het lukt gewoon niet om de goede sound en de goede liedjes op de band te zetten. De platenmaatschappij stelt voor om liedjes voor Avril te laten schrijven, maar daar gaat ze niet mee akkoord. Als het hele opname-circus verhuist naar Los Angeles, lukken de opnames ineens wel, zeker te danken aan producer/songwriter Cliff Magness. 

Hit

In korte tijd is het album Let Go geschreven en opgenomen. De eerste single 'Complicated' doet het meteen erg goed in verschillende landen. In Canada en in de VS bereikt het nummer de top 10 en ook in Nederland wordt het een hit. De twee singles die volgen, 'Sk8er Boi' en 'I'm With You' , komen ook hoog in de hitlijsten.

Tour

Voor Avril het moment om direct te beginnen met optreden, een van de dingen die ze het liefste doet. Ze gaat op pad met de Sk8ter Band, een begeleidingsband vol stoere mannen. Avril zit er niet mee: "In mijn jeugd zat ik altijd tussen de jongens. Ik was zelf haast een 'tommy boy'. Altijd sporten met jongens."

Prijzen

Avril Lavigne wint in 2002 tijdens de MTV Video Music Awards de prijs voor Beste Nieuwe Artiest. Daarnaast wordt ze genomineerd voor acht Grammy Awards, inclusief 'Song van het Jaar' voor 'Complicated' en Beste Nieuwe Artiest.

Under My Skin

Het tweede album van Avril Lavigne, Under My Skin, verschijnt in 2004. Van dat album worden 'Don't Tell Me' en 'My Happy Ending' beide hits.

Breakaway

Naast teksten voor haar eigen nummers schrijft Avril ook nummers voor andere artiesten. Zo levert ze een bijdrage aan 'Breakaway', waarmee Kelly Clarkson een grote internationele hit scoort. Het nummer is terug te vinden op Kelly Clarkson's tweede album.

Derde album

Na in 2006 de stem te hebben ingesproken van een karakter in de animatiefilm Over The Hedge gaat Avril zich weer richten op muziek. Het derde album van de Canadese zangeres, The Best Damn Thing, komt in april 2007 uit. In Nederland is 'Girlfriend' de eerste single van dit album. De single verschijnt in juli 2007. Hierna volgt de ballad 'When You're Gone' (juni) en het uptempo nummer 'Hot' (oktober).Awards Avril's muziek wordt in het najaar van 2007 bekroond met twee MTV Europe Music Awards. Eén voor beste soloartiest van het jaar en één voor de single 'Girlfriend'. Ter promotie van het album The Best Damn Thing, geeft de zangeres op 20 juni 2008 een optreden in de Amsterdamse Heineken Music Hall.