Artiest

Charlie Haden

  1. Artiestenchevron right
  2. Charlie Haden
Haden is een poëet van de bas, maar ook een man die zich erg militant opstelde, of het nu tegen de oorlog in Vietnam was of tegen voormalig president Bush.Hij leverde de afgelopen decennia een bijdrage tot verschillende genres van avant-garde en bigband tot wereldmuziek, folk en gospel.

Iowa 1937

Charlie Haden werd geboren in Shenandoah, Iowa in 1937. Van toen hij twee jaar oud was tot hij 15 was zong hij elke dag op de radio en later op televisie met het familieorkest, een country en western groep. In zijn tienerjaren leerde hij bas spelen en na zijn middelbaar verhuisde hij naar Los Angeles waar hij begon samen te werken met Art Pepper, Hampton Hawes, Dexter Gordon en Paul Bley. In 1957 in Los Angeles ontmoet hij ook Ornette Coleman. Het was een profetische ontmoeting. Charlie Haden werd bassist in Ornette’s avontuurlijk nieuw kwartet, waarin Don Cherry trompet en Billy Higgins drums speelde. Die groep veroorzaakte een revolutie in de jazz door de solist te bevrijden van de conventionele ritmische en harmonische structuren.

Poëet van de bas

Haden is een poëet van de bas, maar ook een man die zich erg militant opstelde, of het nu tegen de oorlog in Vietnam was of tegen voormalig president Bush.Hij leverde de afgelopen decennia een bijdrage tot verschillende genres van avant-garde en bigband tot wereldmuziek, folk en gospel. In de jaren’60 was Haden lid van het Ornette Coleman, later leidde hij het Liberation Music Orchestra en richtte hij zijn eigen Quartet West op.

Americana & Bluegrass

Zijn album getiteld Rambling Boy blikt terug op de americana en bluegrass die hij als kind op de radio hoorde en speelde met zijn ouders in hun radioshow. Zeven leden van zijn directe familie doen mee op dit album, met ook nog Bela Fleck, Pat Metheny, Elvis Costello en anderen.