Artiest

Ray Conniff

  1. Artiestenchevron right
  2. Ray Conniff
Ray Conniff was een beroemd Amerikaanse orkestleider, arrangeur, producer en uitvinder van de zogenaamde ‘happy sound’. In Nederland kent men Ray Conniff vooral van het uit de film Dr. Zhivago bekende liedje 'Somewhere My Love' en de tophit 'Harmony', die hij in 1973 samen met zijn fameuze Ray Conniff Singers hoog de Nederlandse hitlijsten inzong.
Joseph Raymond Conniff wordt op 6 november 1916 geboren in Attleboro, Massachusetts. De kleine Ray groeit op in een muzikale omgeving; zijn moeder speelt piano en zijn vader is trombonist en orkestleider van de plaatselijke muziekband. Ook Ray wordt professioneel trombonist. Als tiener speelt hij in de jazzbands van Bob Crosby en Artie Shaw. Na de Tweede Wereldoorlog begint Ray aan een studie hoe je moet arrangeren en dirigeren. Begin jaren vijftig treedt hij in dienst als huisproducer en arrangeur bij platenmaatschappij Columbia Records. In die hoedanigheid is Ray verantwoordelijk voor hits van onder anderen Rosemary Clooney, Don Cherry, Frankie Laine, Johnny Mathis, Guy Mitchell, Johnnie Ray en Tony Bennett.

Partypop

Omdat Ray zo’n succesvolle producer en arrangeur is, krijgt hij in 1957 van zijn werkgever toestemming een eigen plaat op te nemen. Het wordt een plaat met lekker in het gehoor liggende partypop, omlijst door woordeloos gezang van een klein koortje. De plaat heet ’S Wonderful en is een doorslaand succes. Iedereen loopt weg met de ‘happy sound’ van Ray Conniff. Daarmee is zijn kostje gekocht. Het succes van ’S Wonderful biedt hem de kans om volgens dit beproefde recept nog veel meer succesvolle elpees te maken, waaronder ‘S Marvelous (1957), ’S Awful Nice (1958), Concert In Rhythm (1958), Christmas With Conniff (1959), Concert In Rhythm Vol. II (1960), It’s The Talk Of The Town (1960), Memories Are Made Of This (1961) en So Much In Love (1962).

Omar Sharif

Ondertussen is Ray’s zangkoortje uitgegroeid tot een koor van twaalf mannen en dertien vrouwen: The Ray Conniff Singers. Zij zingen mee op vrijwel iedere elpee van hun grote baas. In 1966 scoort Ray een wereldhit met 'Somewhere My Love', de op 'Lara’s Theme' gebaseerde melodie uit de beroemde film Dr. Zhivago, waarin de hoofdrol wordt gespeeld door Omar Sharif. Ray’s gelijknamige elpee wordt bekroond met platina en een Grammy Award.

Rusland

Behalve populaire partypop maakt Ray Conniff ook enkele jazzplaten, zoals die met zijn goede vriend, de jazztrompettist Billy Butterfield. Nadat Ray in 1973 met Harmony een grote Europese hit scoort, neemt hij als eerste Westerling een plaat op in Rusland. De elpee Ray Conniff In Moscow is een succes. Ook in Latijns Amerika is Ray een gevierde ster. Van zijn zomerse latinplaten Exinos Latinos (1977), Fantastico (1983), Campeones (1985) en Latinisimo (1993) worden miljoenen exemplaren verkocht.

Grafsteen

Tot op hoge leeftijd blijft Ray optreden in Europa en Noord- en Zuid Amerika. De beroemde orkestleider overlijdt op 12 oktober 2002 op 85-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij wordt begraven in Los Angeles. Op zijn grafsteen komen behalve zijn naam ook de eerste vier noten te staan van zijn beroemde liedje 'Somewhere My Love'.