Artiest

Soul II Soul

  1. Artiestenchevron right
  2. Soul II Soul
Onder leiding van producer/vocalist/componist Jazzie B. was Soul II Soul een van de vindingrijkste dance/R&B groepen uit de late jaren '80, Hij schepte een verleidelijke diepe R&B-sfeer die leunde op Philly soul, disco, reggae, en '80er jaren hip-hop.

Een B. met twee companen

Oorspronkelijk figureerde alleen Jazzie B. maar met producer/arrangeur Nellee Hooper en instrumentalist Philip "Daddae" Harvey werd het muzikale collectief compleet in het eind van de jaren '80. De groep had haar adres in het Africa Centre in Covent Garden te Londen, en zo kwamen ze aan een contract met 10, een onderdeel van Virgin. Twee singles, "Fairplay" en "Feel Free," trokken de aandacht in clubs en in de pers.

Met een zangeres

Met de zang van Caron Wheeler bereikte de derde single van Soul II Soul: "Keep on Movin" de Britse Top Tien in maart 989. Op "Back to Life", uitgebracht in de zomer van 1989, verscheen Wheeler opnieuw en het werd nog een Top Tien hit. Soul II Soul kwam kort daarna met hun debuutalbum, "Club Classics, Vol. 1". Het album kwam uit in Amerika onder de titel "Keep on Movin'"; zowel "Keep on Movin'" als "Get a Life" werden flinke hits, en bezorgden het album een dubbele platina status.Wheeler vertrok voordat de groep haar tweede album kon makem, "Vol. II: 1990 - A New Decade". De plaat speerde naar nummer een in Engeland maar het hield de groep gevangen in een vast patroon. Hooper verliet het collectief vrij snel en liet Jazzie B. alleen achter. Hooper ging aan het werk met verschillende zeer belangrijke en populaire acts van de jaren '90, zoals Massive Attack (Blue Lines), Björk (Debut en Post), Madonna (Bedtime Stories), en U2 ("Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me"). In 1992, bracht Soul II Soul "Vol. III: Just Right", waar slechts lauwt op werd gereageerd. Er volgden nog: "Vol. IV: The Classic Singles" en "Vol. V: Believe" in 1995.