Artiest

Erik Ineke JazzXpress

  1. Artiestenchevron right
  2. Erik Ineke JazzXpress
Erik Ineke (1947, Haarlem) leerde drummen in de jaren 60. Hij volgde eerst drumlessen, maar het meeste leerde hij zichzelf aan.

Begin

In 1966 vertrok Ineke voor een maand naar New York. Daar zag hij jazzgrootheden als Dizzy Gillespie, Stan Getz en Thelonious Monk spelen en dat voelde als een opleiding aan het conservatorium voor hem. Terug in Nederland begon hij vanaf 1966 te spelen met Ferdinand Povel, eerst in een kwartet en toen in een trio. Ook speelde hij met het Rob Agerbeek Quintet en het Rob Agerbeek Trio. Vanaf 1971 maakte hij deel uit van het inmiddels bekende Rein de Graaff/Dick Vennik Kwartet. In de jaren 80 sloot hij zich aan bij de Belgische pianist Charles Loos en tourde hij door Europa met gitarist Jimmy Raney.

Conservatorium

In 1990 begon Ineke les te geven aan het conservatorium in Den Haag. Hij ontmoette daar Wolfert Brederode (pianist) en Gulli Gudmundsson (bas). Het klikte muzikaal en dus startten ze het Wolfert Brederode Trio. In 1999 startten ze het Wolfert Brederode/Erik Ineke Quintet en de band Nimbus. Vanaf 2006 vond Erik Ineke het tijd voor zijn eigen quintet. Erik Ineke JazzXpress werd geboren. Met de band maakt hij vooral hardbop, waarvan sommige composities door de bandleden zijn gemaakt.Foto: Marc Heeman