Artiest

Willem Breuker

  1. Artiestenchevron right
  2. Willem Breuker
Nederlandse componist en musicus Willem Breuker (1944-2010) heeft  vernieuwer en improvisator heeft 40 jaar lang een unieke positie binnen de internationale en Nederlandse muziekwereld.
Nederlandse componist, musicus, vernieuwer en improvisator Willem Breuker (1944-2010) heeft 40 jaar lang een unieke positie gehad binnen de internationale en Nederlandse muziekwereld.

Mensenmuziek

De in Amsterdam geboren Willem Breuker begint op jonge leeftijd met saxofoon en klarinet. Al gauw krijgt hij een hekel een regels en aan muziektheorie en gelooft hij alleen in muziek van mensen: spontaan en intuïtief. Non-conformisme, vernieuwing en zijn voorkeur voor het onverwachte zijn dan ook sterke muzikale kenmerken.

BVHaast

In de jaren zestig sluit Breuker aan bij de vijfmans-combo Free Jazz inc. waar hij niet lang bij blijft. In 1966 is Breuker's naam gevestigd door zijn finalistenplaats in het Loosdrechts Jazz Concours. Hij heeft nog even samengewerkt met Louis Andriessen in het Orkest de Volharding, maar Breuker kon zich niet vinden in het idoom van dat Orkest. Niet lang daarna, in 1974 richt hij het Willem Breuker Kollektief op. In datzelfde jaar richt Breuker zijn eigen label op BVHaast op, voor zijn eigen producties, opnamen van Nederlandse jazzmusici en contemporaine componisten. In 1977 organiseert hij in Amsterdam het jaarlijkse festival Klap op de Vuurpijl met vijf dagen lang hedendaagse geïmproviseerde en gecomponeerde muziek.

Ontdek jezelf

Ook op het gebied van educatie is Beuker vernieuwend. Hij heeft workshops bedacht voor geïmproviseerde muziek waarin hij instructies geeft aan zowel professionals als amateurs met het doel om muzikanten aan te moedigen zichzelf te ontdekken terwijl ze musiceren.

Oeuvre

Het oeuvre van Breuker bestaat uit meer dan 500 werken. Niet alleen voor het Willem Breuker Kollektief maar ook voor solisten, ensembles, kamermuziek, fanfare, symfonieën, film, theater, carillon, orgel en koor. In 1993 heeft Breuker de VPRO-boy Edgard Prijs gewonnen. In het juryrapport wordt hij geprezen om zijn diversiteit en zijn nieuwsgierigheid.

Willem Breuker Kollektief

In dit collectief is niemand de leider, iedereen is gelijk. 35 Jaar lang heeft de 11-koppige formatie overal in de wereld opgetreden. De muziek is breed gesorteerd met elementen uit de theater en vaudeville. De optredens zijn soms behoorlijk onorthodox met verwijzingen naar actuele politieke of sociale kwesties. Totdat de subsidiekraan in 2009 wordt dichtgedraaid. Later blijkt dit een onterechte beslissing te zijn geweest. Op 23 juli 2010 is Willem Breuker aan een longontsteking overleden.