Artiest

Herbie Hancock

  1. Artiestenchevron right
  2. Herbie Hancock
Herbie Hancock is een van de belangrijkste jazziconen. Zijn carrière omspant meer dan 40 jaar waarin hij zich ontpopte als een van de meest creatieve en oorspronkelijke persoonlijkheden die de jazz kent. Ongeacht de stijl die hij speelt- of het nu jazzrock, funk of hard bop is - Hancock is en blijft een pionier die het experiment graag aangaat.

Kameleon

Gedurende zijn muzikale loopbaan speelde de in Chicago geboren pianist  allerlei stijlen: jazzrock, funk en hardbop. Vooral de laatste tien jaar was zijn output erg divers; elk album was compleet anders: van een Gershwin-project tot een duo-album met saxofonist Wayne Shorter;  van ambient beats en technojazz met deejays tot bebopverkenningen met het trio Hancock/Hargrove/Brecker of een fris pop/jazzalbum (Possibilities uit 2005) met tal van bekende popsterren.

Architect van de jazz

Hancock werd op zijn 20e ontdekt door trompettist Donald Byrd en ontwikkelde zich al snel tot één van ’s werelds belangrijkste pioniers binnen de moderne jazz. Als grote man achter de experimentele, elektrische muziek van Miles Davis en met het uitbrengen van zijn beroemde (funk)plaat Head Hunters heeft Hancock altijd blijk gegeven van een vooruitziende blik. Hij vervulde een pioniersrol in de opkomst van de jazzrock. Op het pure jazzterrein is hij als improvisator, begeleider van andere solisten en als componist een van de origineelste en creatiefste muzikanten.

Muziek als universele taal

Het nieuwste project van Herbie Hancock is zijn 'Imagine Project'. Muziek gebruikt hij hierbij als de universele taal om grote thema's als vrede en de verantwoordelijkheid van de mensen voor het milieu uit te drukken.