Artiest

Bert Kaempfert

  1. Artiestenchevron right
  2. Bert Kaempfert
Duitse componist en big band leider die met zijn composities en easy listening sound onsterfelijk is geworden: zijn single 'Afrikaan Beat' uit 1962 is voor Nederlanders onmiddellijk herkenbaar als het liedje van de Indische Waterlelies in attractiepark de Efteling!

De in Duitsland geboren orkestleider Bert Kaempfert is één van de grootste Europese componisten uit de 20ste eeuw. Zo componeerde Bert Kaempfert klassieke melodieën als Spanish Eyes en Strangers In The Night en stond hij aan de basis van de succesvolle carrière van The Beatles. Daarnaast schreef hij grote hits voor onder anderen Freddy Quinn, Elvis Presley, Nat King Cole, Al Martino en Frank Sinatra.

Legerorkest

Berthold Heinrich Kaempfert wordt op 16 oktober 1923 geboren in Hamburg. Als hij op zesjarige leeftijd gewond raakt bij een verkeersongeluk, krijgt Bert – die door zijn ouders liefkozend Fips wordt genoemd – een piano van zijn moeder. Ook leert hij de klarinet, saxofoon en accordeon te bespelen. Bert start zijn carrière in het radio-orkest van Hans Busch, waar hij als jonge saxofonist emplooi vindt. Gedurende de Tweede Wereldoorlog speelt Bert in het legerorkest van de marine. Hij wordt gevangen genomen in Denemarken en raakt daar verliefd op een Deense jongedame. Uit die relatie wordt een dochter geboren.

Eerste plaats

Beïnvloed door de Amerikaanse jazzorkesten van Benny Goodman en Glenn Miller richt Bert zijn eigen big band op: Pik Ass. Met deze band treedt hij als Bob Parker op in de Amerikaanse soldatenclubs in Duitland. In de jaren vijftig begeleidt Bert artiesten als Cindy Ellis, Ivo Robic en Freddy Quinn, die hij aan hits helpt als Morgen en Die Gitarre Und Das Meer. Zelf is Bert succesvol met instrumentale composities als Mitternach Blues en Wunderland Bei Nacht/Wonderland By Night. Met die laatste compositie bereikt hij in januari 1961 zelfs de eerste plaats in Amerika. Daarmee is Bert de eerste Duitser die de Amerikaanse hitlijsten aanvoert.

Elvis

Efteling Zelf is Bert succesvol met instrumentale bewerkingen van Amerikaanse liedjes als Tenderly en Red Roses For A Blue Lady. Daarnaast componeert hij bekende stukken als Living It Up, Danke Schön en Afrikaan Beat, dat in de Efteling wordt uitgevoerd door een kikkerorkest en ganzenensemble in het sprookje De Indische Waterlelies. Zijn compositie A Swingin’ Safari wordt door verschillende radiostations gebruikt als herkenningstune. In 1965 schrijft Bert het liedje Moon Over Naples/Spanish Eyes, dat in de vocale versie van Al Martino een geweldige hit wordt. Hetzelfde gebeurt met Berts composities L-O-V-E, een hit voor Nat King Cole, en Strangers In The Night, dat in 1966 door Frank Sinatra wereldberoemd wordt gemaakt.

Beroerte

Gedurende de jaren zeventig treedt Bert met zijn orkest veelvuldig op in Amerika, Europa en Azië. Zijn populariteit is enorm. Wereldwijd worden meer dan 150 miljoen platen van hem verkocht. Op 16 juni 1980 verzorgen Bert Kaempfert & His Orchestra een geweldig optreden in de Royal Albert Hall in Londen. Voor de Duitse orkestleider is het zijn laatste optreden. Vijf dagen later overlijdt hij op zijn vakantieadres in Majorca aan de gevolgen van een beroerte. Bert Kaempfert wordt slechts 56 jaar oud. Heel de muziekwereld rouwt om het verlies van één van zijn allergrootste componisten. Het nalatenschap van Bert Kaempfert bestaat uit honderden onvergetelijke melodieën die tot op de dag van vandaag nog niets aan schoonheid hebben verloren.

Nummers van Bert Kaempfert