Artiest

Grant Green

  1. Artiestenchevron right
  2. Grant Green
Grant Green werd geboren in 1935, in St. Louis, Missouri. Hij speelde voor het eerst professioneel toen hij pas twaalf jaar oud was.

Blue Note

De eerste opnames die Green maakte, waren met tenor saxofonist Jimmy Forrest. Green werd ontdekt door Lou Donaldson, toen hij in een bar in St. Louis aan het spelen was. Die nam hem mee op tour en stelde hem vervolgens voor aan Alfred Lion van het Blue Note Label. Die was zo onder de indruk van Green, dat hij meteen als bandleider muziek mocht opnemen. Tussen 1961 en 1965 nam Green meer muziek op voor Blue Note dan wie dan ook. Een deel daarvan kwam pas na zijn dood uit. In 1961 bracht hij "Grant's First Stand", "Green Street" en "Grantstand" uit.

Concepten

In de jaren daarna bracht Green nog veel muziek uit, waaronder de conceptalbums "Sunday Mornin'", "The Latin Bit" en "Feelin' The Spirit". Ieder album had een eigen stijl, respectievelijk gospel, latin en spiritueel. In 1966 verliet Green Blue Note en de jaren daarna verdween hij even van de radar vanwege persoonlijke problemen en een heroineverslaving. In 1969 kwam hij terug met een funkband en het album "Green is Beautiful". Ook maakte hij de soundtrack voor de film "The Final Comedown". In 1978 lag hij grotendeels in het ziekenhuis, in 1979 overleed hij aan een hartaanval.