Artiest

Amadou and Mariam

  1. Artiestenchevron right
  2. Amadou and Mariam
Het Malinese duo Amadou en Mariam timmert al aan de weg sinds begin jaren 80. En nog steeds tellen ze volop mee in de Afrikaanse muziek.

Blind

Amadou Bagayoko (1954) en Mariam Doumbia (1958) leerden elkaar kennen op het Instituut voor Jonge Blinden in Mali. Amadou is blind sinds zijn 16e, Mariam sinds haar 5e. Ze kwamen er achter dat ze een passie voor muziek deelden met elkaar. Amadou begon met een solocarriere, van halverwege jaren 70, tot begin jaren 80. In 1980 trouwden Amadou en Mariam met elkaar, om vervolgens samen een muziekstijl te ontwikkelen die omschreven wordt als Malian Blues.

Internationaal succes

Vanaf halverwege jaren 80 brak de echte succesvolle periode voor het duo aan. Ze tourden door Burkina Faso, verhuisden zelf naar Ivoorkust en namen diverse muziekcassettes op. Uiteindelijk volgde ook het eerste echte album, getiteld "Sou Ni Tile". Het werd opgenomen in Parijs en een hit in Frankrijk. In 2003 werden Amadou en Mariam benaderd door Manu Chao. De latijns-Amerikaanse zanger wilde hun album produceren en dat deed hij dan ook. In 2004 kwam "Dimancha a Bamako" uit. In de jaren die volgden was het duo onder meer support act bij optredens van Scissor Sisters, Blur en Coldplay. In 2009 is de succesvolle cd Welcome To Mali in Nederland gelanceerd. Tijdens het WK voetbal in 2010 traden ze ook bij de kick-off van dit spektakel.

Nummers van Amadou and Mariam