Artiest

Bon Jovi

  1. Artiestenchevron right
  2. Bon Jovi
Hardrockband uit New Jersey die eind 1986 een Top 10-hit scoort met 'You Give Love A Bad Name'. Bon Jovi scoort daarna een indrukwekkende rij aan hits, waarvan 'Livin' On A Prayer', 'Bad Medicine', 'Keep The Faith', 'In These Arms', 'Always' en 'This Ain't A Love Song' de Top 10 halen. De band scoort in 2000 zijn eerste nummer 1-hit met 'It's My Life'.

Het verhaal van de band Bon Jovi met voornaamste ‘trekpleister’ Jon Bon Jovi (echte naam Bongiovi) is in te delen in de categorie ‘van krantenjongen naar miljonair’. Bon Jovi (New Jersey VS) begint in 1982 namelijk als schoonmaker in de Power Station-studio in New York (eigendom van zijn neef, producer Tony Bongiovi). Maar het blijft niet bij schoonmaken want in de stille uurtjes -wanneer de studio niet bezet is- mag hij wat nummers opnemen. 

Debuutplaat

Hij heeft mazzel; er lopen ‘toevallig’ wat goede muzikanten voorbij (onder andere toetsenist bij Bruce Springsteen Roy Britten) en zijn eerste succesvolle nummer 'Runaway' is geboren. Het wordt een lokale hit in 1984 door het frequent draaien ervan op lokale radiostations in New Jersey. Als platenlabel Mercury een succesvol kansje ruikt, wordt de band geformeerd rond zanger Bon Jovi met toetsenist David Bryan, bassist Alec John Such, drummer Tico Torres en gitarist Richie Sambora. De debuutplaat Bon Jovi wordt uitgebracht in 1984. Leuk te weten is dat Bon Jovi in die tijd ook als beginnend acteur werkzaam is. Hij laat een rol in de dansfilm Footloose voorbij gaan om zich op muziek te concentreren.

7800° Fahrenheit

Het tweede album 7800° Fahrenheit (1985) maakt duidelijk dat de lekker in het gehoor liggende rock langzamerhand de VS en de rest van de wereld verovert. Het derde album Slippery When Wet (1987) is het best verkochte rockalbum van dat jaar in de VS met meezingers als ‘Wanted Dead Or Alive’, ‘You Give Love A Bad Name’ en ‘Livin' On A Prayer’. Laatstgenoemde single staat eind december 1986 op nummer 2 in de hitparades in Nederland. Daarna volgen albums New Jersey (1988) en Keep The Faith (1992). De hits ‘Bad Medicine’, ‘I’ll Be There For You’ en ‘Bed Of Roses’ worden ook in Nederland voluit meegezongen. Niet voor niets doet Bon Jovi in april 1993 twee uitverkochte optredens in het Rotterdamse Ahoy. 

Pauze

Na een uitputtende wereldtournee in 1996 neemt de band een tussenjaar en gaat Jon zich weer met zijn ‘tweede liefde’ bezig houden: het acteren. Al eerder schrijft hij in 1990 muziek voor de film Young Guns 2 van Emilio Estevez. Eerst speelt hij kleine rollen zoals in No Looking Back (1998) en Homegrown (1998). Maar in de onderzee-film U571 speelt hij naast Harvey Keitel. Ook is hij model voor de een reclame-campagne van Gianni Versace.

Nieuwe boost

In 2000 krijgt het succes van Bon Jovi een nieuwe boost met het album Crush. Dat is in zijn geheel te danken aan de nummer 1-hit 'It's My Life'. Bounce verschijnt in 2002. De eerste single van dit album is 'Everyday'. In 2005 staat Bon Jovi op Live8. De band blijft daarna in de spotlights als de single 'Have A Nice Day' en het gelijknamige album in september 2005 uitkomen. Bon Jovi geeft in september een concert in de Heineken Music Hall. Hij ontvangt diezelfde maand een diamond award op de World Music Awards omdat hij 100 miljoen albums heeft verkocht. Daarna volgen de singles 'Who Says You Can't Go Home', en 'Welcome to Wherever You Are'.

Lost Highway

Lost Highway is de tiende studioplaat die verschijnt (juni 2007). In Amerika en Engeland bereikt het album de gouden status. Met de Lost Highway-tour gaat de band in het najaar van 2007 touren door de Verenigde Staten. Europa is later aan de beurt, en zo ook Nederland. De rockers geven in juni 2008 een concert in de Amsterdam ArenA.

Greatest Hits

Na het jubileum dat de band met Lost Highway viert gaan de mannen vrolijk door met muziek maken. Het elfde studioalbum The Circle komt in 2009 op de markt. Met het repertoire dat dan is opgebouwd wordt in 2010 een Greatest Hits-album uitgebracht. Dat album scoort en brengt ruim een halfjaar door in de Album Top 100. In 2013 komt er weer nieuw materiaal naar buiten in de vorm van album What About Now.