Artiest

Benjamin Herman

  1. Artiestenchevron right
  2. Benjamin Herman
Benjamin Herman is Nederlands bekendste altsaxofonist. Hij is oprichter van de New Cool Collective en de New Cool Collective Bigband. Daarnaast speelt hij in allerlei andere formaties, o.a met gitarist Jesse van Ruller en Anton Goudsmit.

Korte metten

Hij speelde voor het eerst saxofoon toen hij twaalf jaar oud was. Op zijn dertiende was hij al aan het optreden in het professionele clubcircuit. Binnen een paar jaar speelde Benjamin al wereldwijd met verschillende groepen en initieerde hij zijn eigen projecten. Benjamin Herman ( Londen, 1968) maakt met zijn kwartet New Cool Collective korte metten met traditionele gitaar-met-saxofoon jazz. Het kwartet brengt een mix van surf, gitaar en cocktailjazz.

VPRO Boy Edgar

In 2006 krijgt Herman de VPRO Boy Edgar prijs. Het juryrapport zegt: "Op zijn 37ste spreidt Benjamin Herman een opmerkelijke veelzijdigheid ten toon. Zijn dynamische, onmiddellijk herkenbare altsaxofoonspel wortelt in de boptraditie van Charlie Parker. Vanaf zijn snelle opkomst in het jazzcircuit in de jaren negentig was zijn muzikale oriëntatie gevat in de vraag: “is er nog meer dan bebop”. Het antwoord wordt bevestigd in het vervolg van zijn carrière. Zo begeeft hij zich als instrumentalist en bandleider in een veelheid van genres: de feestmuziek van zijn New Cool Collective, de gecompliceerde oeuvres van componisten als Jaki Byard en Misha Mengelberg, de gespierde soul-jazz van zijn kwartet met Carlo de Wijs, Jesse van Ruller en Martijn Vink. Daarnaast verkende hij de grens tussen mainstream en vrij geïmproviseerde muziek in het Michiel Borstlap Sextet, Joost Lijbaart's Group of Friends en zijn nieuwe kwartet met Anton Goudsmit, Ernst Glerum en Han Bennink. Deze diversiteit van zijn projecten weerspiegelt Herman’s grote flexibiliteit als uitvoerend musicus en zijn niet aflatende nieuwsgierigheid naar nieuw repertoire."

Hoge productie

Altsaxofonist Benjamin Herman heeft een hoge productie. Na zijn met een Edison bekroonde album Campert rolde er in 2010 een fantastische cd uit: Hypochristmastreefuzz. Deze keer vormt het werk van een avant-gardistische veteraan, pianist/componist Misha Mengelberg, de inspiratiebron. In 2000 maakte Herman (1968) ook al een live-cd met stukken van deze muzikale ontregelaar. Het mooie van dit project - dat deze keer ook nog eens live wordt uitgevoerd - is de grote variatie. Herman en zijn groep spelen soms bijna vrije stukken, maar er kan ook zo een stukje kwela-muziek klinken, of een zeer stemmig nummer.

In 2012 volgt het album 'Deal' dat tevens de soundtrack is van de gelijknamige film van regisseur Eddy Terstall.

Cafe Soló

Samen met Ernst Glerum (contrabas) en Joost Patočka (drums) duikt Benjamin Herman begin 2013 de studio in voor de cd genaamd Café Solo . Het is zijn dertiende soloplaat en zijn tweede album met jazzstandards onder eigen naam. Het album verschijnt als digitale versie, op cd en vinyl. Cafe Solo kan als opvolger worden beschouwd van het in 1996 verschenen Cafe Alto, het debuutalbum van de bandleider van New Cool Collective.