Naar homepage
Artiest

Amp Fiddler

  1. Artiestenchevron right
  2. Amp Fiddler
Amp Fiddler is geen vreemde in de wereld van de soul, de funk en de jazz; als toetsenist werkte hij samen met o.a. George Clinton, Jamiroquai, Prince en Maxwell. Een onbetaalbare leerschool voor een getalenteerde jongen als Amp.

Amp Fiddler is geen vreemde in de wereld van de soul, de funk en de jazz; als toetsenist werkte hij samen met o.a. George Clinton, Jamiroquai, Prince en Maxwell. Een onbetaalbare leerschool voor een getalenteerde jongen als Amp. 

biografie

Velen onder ons zullen denken dat Amp Fiddler een van de nieuwste muzikale ontdekkingen uit Detroit is, die in het kielzog van populaire voorgangers als Jaydee (Slum village), Dwele en Carl Craig zijn plekje heeft weten te veroveren in de internationale muziekwereld. Niets is echter minder waar, in werkelijkheid stond Amp juist aan het begin van de stroom artiesten uit deze vernieuwende muziekstad.Amp begint zijn muzikale loopbaan met zijn de band Enchantment. Wanneer hij met deze band optreedt in Carnegie Hall wekt hij de aandacht van niemand minder dan George Clinton. Deze nodigt hem uit om Bernie Worrell's plaats in te nemen achter de toetsen van zijn P-funk formatie. De samenwerking bevalt, want hij blijft 12 jaar toeren met de 'Master of Funk'. Door zijn samenwerking in deze formatie krijgt hij de gelegenheid te werken met o.a.  Prince, Maxwell, Lucy Pearl, Raphael Saadique, The Brand New Heavies en Jamiroquai. Daarnaast weet hij tijd te vinden om buurjongen Jaydee tot superproducer op te leiden door hem te leren hoe hij beats moet programmeren.Na een intense en leerzame muzikale loopbaan als sideman vindt Amp het tijd om zijn eigen weg te volgen. Op zijn EP Love and War zijn de bijna onvermijdelijke invloeden van P-funk en hiphop sterk aanwezig maar zijn er ook invloeden van Latin en house te horen. Zijn debuutalbum Waltz of the Ghetto Fly (geïnspireerd door het typerende loopje van de coole jongens uit de achterbuurten) is een mix van soul, funk, jazz en electronische grooves met daarop de donkere stem van Amp die zijn verhalen over mensen, liefde, relaties en andere levenslessen vertelt. Aan Waltz of the Ghetto fly werkten onder anderen Raphael Saadique en D-12's Mike Chavarria mee. De Ep Love and War werd geco-produceerd door Moodyman. Naast een muziekman is Amp ook een familieman. Voor het uitbrengen  van zijn debuutalbum maakte hij nog het album 'Mister Fiddler' met zijn eveneens muzikale broer Bubz. Wegens gebrek aan een platencontract is dit album nooit uitgebracht. Zowel Bubz als Amps zoon Dorian, die Amp alleen opvoedt, spelen en werken mee aan de EP Love and War.Zijn nieuwe album 'Afro Strut' is wederom een heerlijke soulplaat. Hij werkte hiervoor samen met o.a. producer Raphael Saadiq (TLC, Macy Gray), Justin Crawford en Tony Allen. 

Nummers van Amp Fiddler