Artiest

Elliott Smith

  1. Artiestenchevron right
  2. Elliott Smith
Elliott Smith was een Amerikaanse songwriter die vooral bekend is geworden voor de muziek die hij schrijft voor de film Good Will Hunting wat hem een Oscar nominatie oplevert in 1998.

Jeugd

Al als klein jongetje is Elliott druk bezig met het maken van muziek. Hij leert al vroeg hoe hij met de piano en de gitaar om moet gaan en in zijn tienerjaren begint hij met het opnemen en schrijven van eigen muziek.

Roman Candle

Na samen met zijn high school bandje Heatmiser het album Dead Air (1993) uit te hebben gebracht, verschijnt een jaar later zijn eerste soloalbum. Roman Candle wordt opgenomen in de kelder van zijn toenmalige vriendinnetje en Elliott speelt alle instrumenten van het album zelf in.

Good Will Hunting

Het tweede, titelloze album, dat in 1995 wordt uitgebracht weet niet veel te bewerkstelligen bij het grote publiek. Daar komt in 1997 verandering wanner Either/Or verschijnt. Een van zijn fans is dan filmmaker Gus van Sant en hij vraagt Smith toestemming om zijn werk te gebruiken voor een film waar hij mee bezig is: Good Will Hunting.

Naast het ‘oude’ werk, besluit Elliott ook  nog een aantal nieuwe nummers op te nemen voor de film, waaronder ‘Miss Misery’. Dat nummer wordt uiteindelijk genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Originele Nummer. Smith weet helaas de prijs niet in de wacht te slepen, maar weet zichzelf wel in de grote spotlight te zetten wanneer hij mag optreden tijdens deze ceremonie van de Oscars.

Depressie

Het gaat echter steeds sneller bergafwaarts met de zanger. Tijdens het werken aan de opvolger van zijn succesvolle album XO raakt hij in een depressie en heeft problemen met alcohol en drugs. Nog voordat Elliott zijn album kan afronden, wordt hij door zijn vriendin zwaargewond gevonden in huis. Elliott overlijdt niet lang daarna in het ziekenhuis. Hoewel de politie nooit heeft kunnen ontdekken of het een misdrijf of zelfmoord was, wordt uitgegaan van het laatste.

Nummers van Elliott Smith