Artiest

Big Joe Williams

  1. Artiestenchevron right
  2. Big Joe Williams
Big Joe Williams stond bekend als een vechtersbaas en een moeilijke man om mee te werken, maar hij werd vooral gerespecteerd om zijn muzikaliteit.

Loopbaan

Big Joe Williams werd geboren als Joseph Lee Williams (1903) in Crawford, Mississippi. Hij werd songwriter, gitarist en zanger en trad als kind al overal op straat op. Begin jaren 20 werkte hij bij Rabbit Foot Minstrels Revue als gitarist. In 1930 maakte hij zijn eerste opnames met de Birmingham Jug Band. In 1935 tekende Williams bij Bluebird Records. Hij scoorde in de tien jaar dat hij daar bij bleef meerdere hits, waaronder "Baby Please Don't Go" en "Crawlin' King Snake". In de jaren 50 en 60 trad hij vooral op als blues gitarist, tot en met de jaren 70 tourde hij in Europa, in de VS en in Japan en maakte hij platen voor diverse labels.

Delta Blues

Big Joe Williams was vooral bekend om zijn manier van gitaar spelen, die later de Delta blues stijl genoemd werd. Hij plaatste drie extra snaren op zijn gitaar, waardoor hij in totaal negen snaren had. Zijn manier van spelen werd gerespecteerd en nog steeds als uniek beschouwd. Williams overleed in 1982.

Nummers van Big Joe Williams