Artiest

Blind Melon

  1. Artiestenchevron right
  2. Blind Melon
Amerikaanse alternatieve band die in 1992 een hitje scoren met 'No Rain'. Blind Melon-zanger Shannon Hoon overlijdt op 21 oktober 1995 aan een overdosis. In 1999 houdt Blind Melon op te bestaan.

Vijf Amerikaanse jongemannen gaan als Brown Cow, Mud Bird, Naked Pilgrims en Head Train door het leven voordat ze zichzelf Blind Melon noemen. De bandnaam komt van de vader van Brad Smith (bassist) die een stelletje hippies uit zijn buurt altijd zo noemde. In 1991 raakt platenmaatschappij Capitol geïnteresseerd door de demo The Goodfoot Workshop. Blind Melon neemte en EP op (The Sippin' Time Sessions) met David Briggs, de producer van Neil Young. De EP klinkt niet naar tevredenheid (te glad en te bedacht) en Zanger Shannon Hoon is ondertussen bevriend geraakt met Axl Rose van Guns N' Roses. Deze vraagt hem achtergrondvocalen voor zijn rekening te nemen op de Use Your Illusion-albums. (Shannon is ook te zien in de clip van 'Don't Cry'.)

Debuut

Nog voor het debuutalbum van Blind Melon in de wereld ligt, is er al een hype rondom de band ontstaan. Begin 1992 duikt Hoon met zijn mannen de studio in om Blind Melon op te nemen. Rick Parashar (bekend van zijn werk voor Temple Of The Dog en Pearl Jam) produceert het album. Blind Melon gaat op tournee door de Verenigde Staten en Axl Rose nodigt ze uit voor een aantal voorprogramma's. De single 'No Rain' wordt, in de Verenigde Staten, een grote hit en het album haalt de nummer 1 in de albumlijst.

Grammy en overdosis

In totaal worden er van Blind Melon meer dan vier miljoen exemplaren verkocht, goed voor vier maal platina. In 1993 staat Blind Melon in de voorprogramma's van Lenny Kravitz en Neil Young en het jaar erop is de band genomineerd voor twee Grammy Awards. Het jaar erop beginnen de opnames van Soup die uiteindelijk in 1995 verschijnt. Na de opnames checkt de drugsverlaafde Shannon Hoon in bij een afkick-kliniek. Een maand voor Soup verschijnt wordt hij vader. Het lijkt dat Hoon zijn verslaving meester is, maar niets blijkt minder waar. Een persoonlijke begeleider gaat mee op tournee en na anderhalve maand wordt deze naar huis gestuurd. Slechts een paar dagen later, 21 oktober 1995, wordt Shannon Hoon dood gevonden in de tourbus. Hij is overleden aan een overdosis. 


Nico ziet ongeveer een jaar na de dood van Shannon het daglicht. Het album bevat tracks die nog niet eerder zijn verschenen. De overgebleven bandleden gaan verder onder een andere naam en plaatsen een advertentie voor een nieuwe zanger. Met geen van de zangers is er de juiste chemie en in 1999 wordt Blind Melon ontbonden. Gitarist Christopher Thorn neemt de rol van producer op zich en speelt mee op The Distance To Here (2001) van Live. Brad Smith brengt onder de naam Abandon Jalopy Mercy uit. Op de CD staan een aantal tracks die over Shannon Hoon gaan.

Nummers van Blind Melon