Artiest

Monty Python

  1. Artiestenchevron right
  2. Monty Python
Bedenkers van vele klassieke Engelse sketches, maar ook verantwoordelijk voor het positieve nummer 'Always Look On The Bright Side Of Life', uit de film Life Of Brian. De groep bestaat uit John Cleese, Michael Palin, Eric Idle, Graham Chapman, (regisseur) Terry Gilliam en Terry Jones. Graham Chapman overlijdt op 4 oktober 1989 aan keelkanker.

Flying Circus

De BBC; bakermat voor droge, absurdistische humor. En de heren van Monty Python lopen hiermee voorop. Vanaf de eerste uitzending van hun programma 'Monty Python's Flying Circus' in oktober 1969 leveren ze baanbrekend werk af op humoristisch gebied.

George Harrison

Naast hun televisieserie, die vier seizoenen loopt, maken ze diverse films, theatertournees en platen. George Harrison, ook wel bekend als lid van The Beatles, schrijft een aantal liedjes voor het televisieprogramma ('The Lumberjack Song' is van hem) en speelt een kleine rol in de Python film The Life Of Brian. Uit deze film is ook het nummer 'Always Look On The Bright Side Of Life' afkomstig.

Solo

Na het maken van de film 'The Meaning Of Life' gaat het zestal definitief uit elkaar. Ieder gaat zijn eigen weg en oogst succes. John Cleese heeft ondertussen al een succesvolle solocarrière naast Python, als Basil Fawlty in de tv serie Fawlty Towers.

Overlijden Chapman

Graham Chapman, vervent roker en drinker, overlijdt in 1989 aan keelkanker. John Cleese spreekt op zijn begrafenis en ook deze grafrede is legendarisch geworden. Cleese noemt alle goede kwaliteiten van Chapman op die hij zou kunnen noemen, maar dat zal hij niet doen, want hij is blij dat 'ie dood is (Britse humor).

Reünie

Alleen een kleine reünie in 1999, ter gelegenheid van het dertig jarig jubileum van de groep, brengt hen nog een keer in het openbaar bij elkaar. De eerstvolgende reünie hebben de mannen gepland op het moment dat Graham Chapman tijd voor hen vrij kan maken.

Op 9 juni 2014 verschijnt er een nieuw album: Monty Python Sings (Again) met vijf nieuwe liedjes. En in juli 2014 geven de overgebleven, inmiddels bejaarde leden van Monty Python enkele uitverkochte reünieshows in Londen.