Artiest

Janelle Monáe

  1. Artiestenchevron right
  2. Janelle Monáe
Janelle Monáe is een Amerikaanse zangeres die dansbare pop en soulmuziek maakt.

Monáe maakt uiterst dansbare, funky nummers waarvoor ze zich laat inspireren door diverse invloeden: van jazz en soul tot hiphop en wereldmuziek. Naast een getalenteerde zangeres met hersens en ballen, blijkt ze een rasperformer. Daarbij is Monáe een eigenzinnige dame die alle ongeschreven kledingwetten voor jonge vrouwelijke artiesten in de wind slaat. Voor Monáe geen sexy stoeipakjes en wapperend haar; ze verschijnt steevast in een smoking, op platte schoenen en met een Little Richard-kuif.

Musicalster

Janelle Monáe Robinson, geboren op 1 december 1985 in Kansas City, is een zangeres, danseres, songwriter, en performer. Haar grote droom was altijd om musicalster op Broadway te worden, maar ze wijzigde haar plannen en ging muziek maken. In 2007 komt Janelle’s eerste EP Metropolis: Suite I (The Chase) uit, het eerste deel van de ‘Suites’.

The ArchAndroid (Suites II and III)

Janelle’s eerste studioalbum The ArchAndroid (Suites II and III) komt in Amerika in mei 2010 uit en bevat deel twee en drie van de Suites. Ondertussen heeft ze haar alter ego Cindi Mayweather geïntroduceerd, zelf zegt ze hierover tegen MTV: "Cindi is an android and I love speaking about the android because they are the new "other". People are afraid of the other and I believe we're going to live in a world with androids because of technology and the way it advances." De eerste single van The ArchAndroid is ‘Tightrope’, die ze samen met rapper Big Boi (Outkast) maakt. ‘Cold War’ is de volgende single.

The Electric Lady

Janelle Monáe kruipt wederom in de synthetische huid van haar androïde alter ego Cindi Mayweather. Zowel Mayweather als andere onderdelen uit de reeks conceptalbums zijn overduidelijk gebaseerd op het verhaal van machinemens Maria uit de sciencefictionfilm Metropolis uit 1927. The Electric Lady (2013) bevat suites IV en V. Op de nieuwe cd kun je overigens ook bekende artiesten horen zoals Prince, Erykah Badu en Solange.

Samenwerkingen

In 2015 werkt Janelle mee aan de EP The Eephus, haar single 'Yoga' staat erop. Daarnaast werkt ze onder andere mee met Nile Rodgers en met de single 'Pressure Off' van Duran Duran. Tussendoor speelt ze ook nog in de films Moonlight en Hidden Figures. Voor de laatste film werkte ze mee aan de nummers 'Isn't This the World' and 'Jalapeño'.

Derde album

Nadat ze al even bezig was met haar derde album, zet ze dat even on-hold om te spelen in Moonlight en Hidden Figures. Begin 2018 komen de singles 'Make Me Feel' en 'Django Jane' uit als teaser van het derde album Dirty Computer dat in april van dat jaar uitkomt. Janelle heeft bevestigd dat Prince haar heeft geholpen met het album, ze heeft al eerder samengewerkt met hem.