Artiest

Femi Kuti & the Positive Force

  1. Artiestenchevron right
  2. Femi Kuti & the Positive Force
Femi Kuti (Londen, 1962) is de zoon van de, inmiddels overleden, Nigeriaanse ster Fela Kuti.
Femi Kuti (Londen, 1962) is de zoon van de, inmiddels overleden, Nigeriaanse ster Fela Kuti.

Nigeria

Wanneer zonen in de voetsporen treden van hun vaders kan een vergelijking niet uitblijven. Fela Anikulapo Kuti is een legende en Femi (1962) is zijn erfgenaam. Femi nam de afrobeat, zoals vader Fela zijn eigen muziek noemde, als uitgangspunt voor zijn eigen muzikale stijl, maar veranderde er wel veel aan. De krachtige funky, jazzy polyritmiek met een stevige blazerssectie van zijn vader vulde hij aan met nieuwe R&B- en hiphop-ingredienten. Femi's songs duren tot slot geen half uur zoals die van zijn vader, maar slechts vijf tot zes minuten.

Hollywood Bowl

Femi Kuti begon zijn carriere in de band van zijn vader, Egypt 80. In 1985 werd vader Fela op het vliegveld van Lagos gearresteerd op verdenking van deviezensmokkel. Zodoende kon hij niet aanwezig zijn bij het optreden in de Hollywood Bowl in Los Angeles. Femi was al met de band vooruit gereisd en nam de leiding van dit 40-koppig orkest en speelde de arena plat. Daarbij slaagde hij er in om hetzelfde karakteristieke geluid uit zijn saxofoons te toveren als zijn vader.

Positive Force

In 1987 richt Femi Kuti zijn eigen band op, The Positive Force. Met deze groep wil Femi de positieve kanten van Nigeria en de Nigerianen laten zien en op die manier bijdragen aan een groter zelfbewustzijn van zijn landgenoten. Het debuutalbum 'No cause for alarm' was een mix van ongepolijste funky souljazz, pompende ritmes, veel blazers en - al weer geheel in de geest van zijn vader - scherpe teksten vol sociale bewogenheid. Niet alleen toen, maar ook nu nog worden optredens van Femi Kuti vergeleken met die van zijn vader.

Erfenis

Steeds meer slaagt Femi Kuti erin de erfenis van zijn vaders muziek te eren; niet door een verwaterde imitatie maar door er een eigen versie van te brouwen. Femi is zich overigens zeer goed bewust van het feit dat hij tegen zijn vaders reputatie op moet boksen. In een interview in 1995 liet hij zich hierover ontvallen: 'It's like a challenge for me. I know I have a lot to live up to. So if I find that my father works two hours a day, I will work eight hours a day.'

Fight to win

1997 is een dramatisch jaar voor de familie Kuti. Fela overlijdt aan aids en niet lang daarna sterft Femi's jongere zus, Sola, die ook deel uitmaakte van The Positive Force.  Femi gaat verder met zijn groep en Sola wordt vervangen door Femi's vrouw Funke, een talentvolle danseres met een mooie stem. De muziek wordt krachtiger en krijgt een steady beat, maar nog steeds flankeren de volle blazers de felle vocalen van Femi Kuti.  Muzikaal gezien ontwikkelde hij zich richting de hiphop en bracht in 2001 het album 'Fight To Win' uit, onder andere met gasten als Common, Jaguar Wright en Mos Def . Ook leverde hij muziek voor de soundtrack van de computergame Grand Theft Auto IV in 2008. En nog steeds geeft Femi de regering van Nigeria er in zijn teksten flink van langs.  (foto David Boyce)