Artiest

Tin Men & The telephone

  1. Artiestenchevron right
  2. Tin Men & The telephone
Je hebt een smartphone, maar die maakt rare geluiden op ongewenste momenten; je gebruikt je tomtom maar de stem wordt boos op je als je haar adviezen niet opvolgt. Steeds meer nieuwe technieken en apparaten zijn ons moderne leven gaan beheersen. Tin Men & the Telephone baseren hierop hun multi-mediale show met visuals, muziek en samples, die allemaal te maken hebben met het gebruik van techniek.

Eigenwijs

Tin Men & The Telephone is een groepje eigenwijze jonge jazzmannen, die in met een bezetting van bas, drums en toetsen, plus met wat verspreide elektronica een geluid neerzet dat volledig van deze tijd is en toch zeer jazzy. Met hun eerste album Moetjenou?! braken zij met de traditie en plaatsten zij zich tegelijkertijd in de traditie. De traditie van het lommerrijke, ongevaarlijke piano/bas/drums jazztrio voorzien zij van vreemde hoeken en scherpe randjes. Als ware muzikale Picasso’s bezien toetsenist Tony Roe, bassist Lucas Dols en drummer Borislav Petrov hun melodieën en ritmes vanuit verschillende perspectieven. Dus kan een nummer zo maar drie ogen hebben en vijf handen. Wippen ze ineens (zappmomentje!) van swingende boogie naar lome reggae, en maken ze van een irritante computertelefoniste een dansante tante.

Vrij Denken traditie

Met dergelijke muzikale sprongen maar vooral door hun gebruik van samples plaatsen zij zich in een Vrij Denken-traditie die terug gaat op situationisme en het dadaïsme. In die stromingen werden bestaande culturele uitingen, machtssymbolen, teksten, liedjes en waarden uit hun context gerukt en elders vrolijk ingeplakt. Waardoor als vanzelf ‘cultureel commentaar’ ontstaat.