Artiest

Duffy

  1. Artiestenchevron right
  2. Duffy

Duffy is een Britse zangeres en actrice die in 2008 doorbreekt met haar album Rockferry en de daarvan afkomstige nummer 1-hit Mercy. Samen met Amy Winehouse, Joss Stone en Adele maakt ze deel uit van een nieuwe lichting Britse soulzangeressen uit de zeroes.

Biografie

Aimée Ann Duffy wordt op 23 juni 1984 geboren in Gwynedd, Wales, samen met haar tweelingzus Kate. Haar ouders gaan uit elkaar wanneer ze tien jaar oud is. Haar moeder hertrouwt vrij gauw erna, maar het gezin moet in september 1998 onderduiken wanneer blijkt dat de ex van Duffy’s stiefvader een huurmoordenaar opdracht heeft gegeven haar voormalige partner om te leggen. Als tiener kiest ze voor een studie muziekproductie op de universiteit van Chester. In 2003 doet ze mee aan een talentenjacht op de regionale televisie, genaamd Wawffactor. Ze wordt tweede. Onder de naam Aimée Duffy brengt ze in 2004 een EP uit met liedjes in haar streekdialect. Een jaar later zingt ze twee nummers in op het album See You In The Morning van dance-act Mint Royale.

Rockferry

Duffy wordt tijdens een optreden ontdekt door een medewerker van platenfirma Rough Trade Records. Ze krijgt een contract en voor haar debuutalbum Rockferry werkt ze samen met ex-Suede-gitarist Bernard Butler en topproducers Steve Booker en Jimmy Hogarth. De single Mercy verschijnt vroeg in 2008 en staat in Nederland twee weken op nummer 1. Rockferry staat een half jaar onafgebroken in de top 10 van de albumlijst en piekt op nummer 2, maar komt niet voorbij albums van Amy Winehouse en Coldplay. Ze wordt vanwege haar retropopsound vaak vergeleken met Dusty Springfield. De single Warwick Avenue is in de zomer van 2008 een top 10-hit. Aan het eind van dat jaar wordt een deluxe versie van haar debuutalbum uitgebracht met extra nummers, waaronder de single Rain On My Parade.

Endlessly

De verwachtingen zijn hooggespannen voor Duffy’s tweede album Endlessly, dat wordt geproduceerd door Stuart Price (bekend van zijn werk met The Killers en Kylie Minogue) en muziekveteraan Albert Hammond. De single Well Well Well is eind 2010 een top 20-hit en het album bereikt in januari 2011 moeizaam de zesde plek. Een maand later maakt de zangeres bekend voor twee jaar uit de spotlights te verdwijnen. Geplande optredens worden geannuleerd en lopende projecten worden afgeblazen. Pas in 2013 staat ze weer op het podium voor een Edith Piaf-tribute in New York. In 2015 vertolkt ze de rol van Timi Yuro in de film Legend en zingt drie nummers op de soundtrack. Duffy maakt in februari 2020 bekend dat ze tien jaar daarvoor is ontvoerd en verkracht. In juni laat ze het nieuwe nummer River In The Sky horen.