Artiest

Godley & Creme

  1. Artiestenchevron right
  2. Godley & Creme
Engels duo, bestaande uit Kevin Godley en Lol Crème, die in de jaren '80 vier hits scoren: 'An Englishman In New York', 'Under Your Thumb', 'Cry' en 'A Little Peace Of Heaven'. Godley en Crème maken tot 1976 deel uit van 10CC (bekend van o.a. I'm Not In Love' en 'Dreadlock Holiday'). Godley & Crème krijgen de meeste credits (en commercieel succes) als videoclipmakers. Zij zijn dé pioniers van de jaren ’80 en regisseren video’s voor The Police, Duran Duran en Frankie Goes To Hollywood. Voor laats

Godley & Creme bestaan uit de Engelse zangers en multi-instrumentalisten Kevin Godley en Lol Crème. Godley en Crème zijn sessiemuzikanten in 1970 als ze in 1970 worden gevraagd te spelen bij de popgroep 10CC. De band bestaat vanaf die tijd uit Eric Stewart, Kevin Godley en Lol Creme. De combinatie van deze muzikanten is direct een succes. Begin jaren '70 bereikt elke compositie de top van de charts, zoals ‘Rubber Bullets’, ‘I'm Not In Love’ en ‘Wall Street Shuffle’. In 1976 gaan Godley & Creme hun eigen weg, maar 10CC blijft scoren met ‘Dreadlock Holiday’ en ‘Things We Do For Love’.

Gizmo

Godley & Creme ontwerpen dan de Gizmo, een op een gitaar te monteren elektronisch piefje. Een omslachtige en veel toegepaste truc om een symfomisch, kamerbreed snaargeluid op de opnames te krijgen. Deze uitvinding is dé grote inspriratiebron achter de driedubbele debuutplaat in 1977 Consequences. Dit conceptalbum wordt slecht ontvangen omdat de critici de drie LP’s nogal pretentieus vinden. De slechte kritieken en minimale verkoop betekent bijna het einde van hun carrière. Maar in 1980 hebben Godley & Crème een hit in de Britse top 10 met de single ‘Englishman in New York’, later gevolgd door de hitsingle ‘Under Your Thumb’.

Cry

In 1985 scoren Godley & Crème hun enige Amerikaanse hit met de single ‘Cry’. Uiteraard vergezeld met een prachtige videoclip met baanbrekende special effects van diverse gezichten die in elkaar overgaan. Godley & Creme zijn daarna niet in staat om het success van ‘Cry’ te evenaren. Hun album Goodbye Blue Sky in 1988 is het laatste wapenfeit en ze gaan daarna de muziek uit om enkel en alleen videos te produceren. Lol Creme speelt eind jaren ’90 bij de groep The Art Of Noise en richt zijn eigen bedrijfje op in videoart Lolster.