Artiest

Anita Kerr

  1. Artiestenchevron right
  2. Anita Kerr
Anita Kerr was in de jaren zestig één van de belangrijkste vertegenwoordigers van een nieuwe generatie artiesten die met harmonieuze samenzang de wereld wist te bekoren.

Samen met haar Anita Kerr Singers zorgde zij er onder meer voor dat popmuziek zonder de gierende herrie van elektrische gitaren populair werd bij een groot publiek . Behalve een begenadigd zangeres was Kerr ook een getalenteerd pianiste, componiste, arrangeur, dirigent en muziekproducer die samenwerkte met beroemde artiesten als Chet Atkins, Jim Reeves, Brenda Lee, Perry Como, Rosemary Clooney, Pat Boone en Roy Orbison.

Kwartet

Anita Kerr wordt op 31 oktober 1927 als Anita Jean Grilli geboren in Memphis, Tennessee. Vanaf haar vierde jaar krijgt zij pianoles. Wanneer Anita tien is, bespeelt ze het orgel in de kerk waar zij altijd met haar ouders naar toe gaat. Op 15-jarige leeftijd krijgt zij haar eerste baantje bij een plaatselijk radiostation. Begin 1948 verhuist ze naar Nashville, waar zij de artiestennaam Anita Kerr aanneemt en haar eigen close harmony zanggroepje opricht: The Anita Kerr Quartet. Met dit kwartet treedt Anita wekelijks op bij WSM, een bekend countryradiostation in Nashville.

Jim Reeves

Een jaar later is zij met The Anita Kerr Quartet voor het eerst op televisie te zien. Meteen krijgt ze van platenmaatschappij Decca een contract aangeboden om als achtergrondkoortje mee te zingen op platen van andere artiesten. En zo is The Anita Kerr Quartet begin jaren vijftig te horen op platen van bekende Amerikaanse countryartiesten als Red Foley, Eddy Arnold, Ernest Tubb en Jim Reeves, in wiens radioshow het kwartet ook regelmatig te gast is. Als gevolg daarvan wordt het viertal ook gevraagd mee te doen op elpees van beroemde artiesten als Brenda Lee, Perry Como, Pat Boone, Bobby Vinton en Roy Orbison. In 1957 brengt The Anita Kerr Quartet haar eerste eigen elpee bij Decca uit, getiteld Four Voices In Hi-Fi

Hits

De jaren zestig beginnen goed voor Anita Kerr en haar kwartet. Met de studiogroep The Little Dippers scoort zij in 1960 een Amerikaanse Top 10-hit met 'Forever'. Een jaar later is het opnieuw raak met 'Joey Baby', een liedje waarvoor zij alle stemmen zelf heeft ingezongen. De single wordt uitgebracht onder de naam Anita & Th’ So-And-So’s. Anita bedient zich vaker van een andere naam. Zo brengt zij platen uit onder de naam The Mexicali Singers en The San Sebastian Strings, een samenwerking met Rod McKuen.

Beatles

In 1961 tekent Anita een nieuw platencontract met RCA Records. Ze verandert de naam van haar zangkwartet in The Anita Kerr Singers en brengt de elpee From Nashville The Hit Sound uit. De plaat herbergt close harmony uitvoeringen van allerlei populaire liedjes, variërend van countrynummers tot en met gospel, soul en pophits. Dat wordt ook het handelsmerk van The Anita Kerr Singers. Het succes van From Nashville The Hit Sound wordt vervolgd met elpees waarop de zanggroep repertoire vertolkt van onder anderen Ray Charles en Henri Mancini. In 1965 krijgt Anita voor de elpee We Dig Mancini zelfs een Grammy Award uitgereikt in de categorie Best Vocal Performance by a Vocal Group, waarmee zij The Beatles de loef afsteekt.

Nederland

Ondertussen is Anita ook een bekende zangeres in Europa geworden. In Nederland is het vooral Willem Duys die bijzonder gecharmeerd is van de zangkwaliteiten van The Anita Kerr Singers. Hij haalt ze regelmatig over en laat hen optreden in zijn populaire tv-programma Voor De Vuist Weg. Dat bezorgt The Anita Kerr Singers een grote populariteit in ons land. Zo staan ze in 1970 met maar liefst drie platen genoteerd in de Nederlandse LP Top 20. Daarvan wordt de elpee The Anita Kerr Singers Reflect On The Hits Of Burt Bacharach & Hal David bekroond met een Edison. Gedurende de jaren zeventig blijft Anita een graag geziene gaste in ons land. In 1979 neemt zij met Harry van Hoof en Pieter van Vollenhoven de elpee Together op. Een deel van de opbrengsten van het album gaan naar het Nederlandse Fonds Gehandicaptensport.

Muziekcultuur

In 1970 verhuist Anita van Amerika naar Zwitserland. In Montreux opent zij met haar man Alex Grob – met wie zij twee kinderen heeft - een eigen platenstudio. Tot halverwege de jaren negentig blijft zij platen maken, optreden en prijzen winnen. Zo ontvangt zij in 1993 de prestigieuze Governors Award vanwege haar grote bijdrage aan de ontwikkeling van de Amerikaanse muziekcultuur. De opkomst van de loungemuziek zorgt er voor dat de muziekstijl van Anita Kerr halverwege de jaren negentig weer helemaal ‘hip’ is. Sinds enkele jaren woont Anita Kerr in Genève, waar zij aan de rand van het beroemde meer geniet van wat het leven haar allemaal heeft geschonken.