Artiest

Santana

  1. Artiestenchevron right
  2. Santana

Santana is een rockband uit San Francisco, aangevoerd door leadgitarist en naamgever Carlos Santana. Wereldwijd verkoopt de groep ruim 50 miljoen platen. In Nederland scoort Santana diverse grote hits, waarvan Maria Maria in het jaar 2000 de meest succesvolle is.

Biografie

Carlos Santana wordt op 20 juli 1947 geboren in Autlan de Navarro, Mexico. Als klein jongetje krijgt hij de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten door zijn vader José, een mariachiviolist. In 1955 verhuist de familie Santana naar de Mexicaanse grensstad Tijuana, waar de jonge Carlos gitaar leert spelen, met name beïnvloed door bluesgitaristen als B.B.King en John Lee Hooker. Via optredens met lokale bands begint hij zijn eigen muziekstijl te ontdekken en te perfectioneren. Begin jaren zestig verhuist Santana naar de Bay Area, het Spaanssprekende gedeelte van San Francisco. De stad is een bonte mix van culturele, politieke en artistieke invloeden, waar de muzikant zich erg thuisvoelt. In 1966 debuteert hij met de Santana Blues Band. De mix van rock, blues, Zuid-Amerikaanse ritmes en invloeden uit de wereldmuziek blijken een schot in de roos. De band wordt snel weer opgeheven omdat de frontman aan tbc lijdt.

Woodstock

Echter, in 1969 staat Santana met een geheel nieuwe formatie op het hoofdpodium van het legendarische Woodstock-festival. Het succesvolle optreden levert de naar Carlos Santana vernoemde band een platencontract op. Met het titelloze debuutalbum breekt de band internationaal door. De elpee bereikt in Nederland de vijfde plek en levert Santana dat jaar drie hitsingles op: Jingo, Evil Ways en Soul Sacrifice. Tijdens de jaren zeventig weten nog zeven singles van Santana de hitparades te bereiken, waaronder Oye Como Va, Samba Pa Ti en She’s Not There. Bijna alle elpees verkopen zo goed dat ze in de top 10 terechtkomen, soms zelfs twee binnen een jaar tijd. Bandleden Neal Schon en Gregg Rolie stappen in 1973 op en formeren de hardrockband Journey, bekend van de hit Don’t Stop Believin’. De Santana-albums Amigos (1976) en Moonflower (1977) bereiken de tweede plek in de verkooplijst. Ze worden van de koppositie geweerd door respectievelijk The Rolling Stones en Tol Hansse. Santana staat in 1971, 1973, 1975 en 1976 in Ahoy.

Carlos Santana solo

Ook solo is Carlos Santana succesvol. In 1972 verschijnt een live-album met Buddy Miles en in 1983 ligt Havana Moon in de winkels, met daarop de top 10-hit They All Went To Mexico, met zang van countryster Willie Nelson. Hij neemt in 1987 het persoonlijke album Blues For Salvador op. In deze periode laat hij met zijn band de vertrouwde en geliefde Santana-sound varen, met de radiohits Hold On en Say It Again als resultaat. De plaatverkopen beginnen dan echter al stevig achteruit te lopen en de groep is na 1985 enige tijd niet meer in de hitlijsten te vinden. Toch blijkt de band rondom de Mexicaanse gitaargoeroe nog populair genoeg om in 1981, 1983, 1987, 1992, 1994 en 1998 de Ahoy te vullen. We treffen Carlos Santana is 1990 als gastmuzikant aan op de top 10-hit The Healer van John Lee Hooker. De dubbel-cd The Ultimate Collection is in 1997 een onverwacht succes en Santana’s eerste top 10-notering in de albumlijst in negentien jaar.

Comeback met Supernatural

Na enkele slecht verkochte albums in de jaren negentig denkt platenbaas Clive Davis van Arista Records dat hij Santana weer op de kaart kan zetten. Hij tekent de band en onder zijn supervisie wordt gewerkt aan het album Supernatural. Hierop werkt de gitarist samen met artiesten als Lauryn Hill, Dave Matthews en Eric Clapton. De plaat verschijnt in de zomer van 1999 en is een immens succes. Met Matchbox 20-zanger Rob Thomas scoort de band voor het eerst in veertien jaar weer een hit in de vorm van Smooth. De volgende single wordt zelfs de grootste hit van Santana ooit: het door Wyclef Jean geproduceerde Maria Maria, met zang van The Product G&B. In Nederland bereikt de single de tweede plek, onder Freestyler van Bomfunk MCs. Het album levert Santana maar liefst negen Grammy Awards op en staat in Nederland zes weken op de eerste plaats van de Album Top 100.

Samenwerkingen

In een poging het succes van Supernatural te herhalen, brengt Santana twee soortgelijke albums uit, te weten Shaman in 2002 en All That I Am uit 2005. Ondanks samenwerkingen met grote artiesten als Seal, Dido, Steven Tyler, Mary J. Blige, Will.i.am, Chad Kroeger en Joss Stone lukt het de groep niet om de verkoopresultaten van de voorganger te evenaren. Het nummer The Game Of Love met Michelle Branch is in de herfst van 2002 een klein hitje. De laatste keer dat we Carlos Santana in de hitlijsten vinden is in 2006, als gastmuzikant op de Shakira-single Illegal. In de daaropvolgende jaren brengt Santana nog geregeld nieuwe albums uit en is de band zo nu en dan in Nederland te vinden. Zo treedt Santana op in het Gelredome en twee keer in de Ziggo Dome. In 2016 keert Santana na een afwezigheid van veertien jaar terug in de top 10 van de Album Top 100 met Santana IV, de eerste langspeler met de originele bezetting sinds 1973. Er verschijnen drie live-albums van Santana gedurende de coronapandemie.

Nummers van Santana