Artiest

Live

  1. Artiestenchevron right
  2. Live
Band afkomstig uit het Amerikaanse York. Live gooit in de jaren negentig hoge ogen met rocksongs als Selling The Drama, I Alone, The Dolphin's Cry en Run To The Water. De ballad Overcome bereikt eind 2001 de derde plek in Nederland, nadat het wordt gebruikt in de verslaggeving rondom de aanslagen in New York City van 11 september dat jaar.

Biografie

Eind jaren tachtig richten Chad Taylor, Patrick Dahlheimer en Chad Gracey de groep First Aid op. In 1989 voegt zanger Ed Kowalczyk zich bij de groep en de bandnaam wordt veranderd naar Public Affection. Het debuutalbum The Death Of A Dictionary komt in 1989 uit. Twee jaar later wordt er voor een nieuwe start en groepsnaam geopteerd. Live brengt in 1992 op het album Mental Jewelry uit. De grote doorbraak komt in 1994 met Throwing Copper. Het daaropvolgende jaar zijn de singles I Alone en Selling The Drama aanzienlijke hits en het album gaat wereldwijd ruim acht miljoen keer over de toonbank. Concertorganisatoren lopen de deur plat, met een optreden op Pinkpop in 1995 als gevolg.

Eerste top 10-hit

Het succes wordt voorgezet met Secret Samadhi, al maken de singles Lakini’s Juice en Freaks weinig impact. Het volgende album, The Distance To Here, levert Live zijn eerste top 10-notering op in Nederland met de single The Dolphin's Cry. Het album zelf bereikt net niet de eerste plek, maar blijft vijf weken op de tweede positie plakken, achter Come On Over van Shania Twain. De singles Run To The Water en They Stood Up For Love bezorgen Live de nodige airplay in het jaar 2000. Ondertussen wordt hard gewerkt aan het vijfde Live-album, V. De eerste single daarvan is Simple Creed, een samenwerking met triphopartiest Tricky.

Tienjarig jubileum

V is de eerste nummer 1-notering van Live in de Nederlandse albumlijst, mede vanwege de inclusie van Overcome, dat gebruikt wordt in televisiereportages rondom 9/11. Het lied wordt in oktober als single uitgebracht en piekt op de derde plek, waarmee het de grootste hit van de Amerikaanse band in Nederland is. In 2002 treedt Live voor de vierde keer op tijdens Pinkpop en ook de HMH wordt met twee concerten gevuld. Het album Birds Of Pray verschijnt in 2003 en bereikt eveneens de eerste plek. Het tienjarige jubileum van Throwing Copper wordt gevierd met de verzamelaar Awake - The Best Of Live, met als enige nieuwe nummer We Deal In Dreams, dat het album uit 1994 niet haalde. In december 2004 geeft Live twee concerten in de Rotterdamse Ahoy.

Ed Kowalczyk vervangen door Chris Shinn

In april 2006 komt het zevende album Songs From Black Mountain uit, dat wederom de eerste plek haalt in de Nederlandse verkooplijst. De plaat wordt voorafgegaan door de single The River, tot op heden de laatste hitnotering van Live. De band komt in juni 2006 naar Nederland voor een aantal concerten. Twee jaar later treden de mannen van Live tweemaal op in Paradiso. Een van deze optredens wordt vastgelegd op de dvd Live At The Paradiso - Amsterdam. Het laatst verschenen studioalbum van Live is The Turn uit 2014, nu met Chris Shinn als leadzanger, maar de plaat weet niet de verkooplijsten te behalen. De soloplaten van Ed Kowalczyk blijken eveneens weinig succesvol.