Artiest

Manu Katche

  1. Artiestenchevron right
  2. Manu Katche
Ritme in de ruimte hoorbaar maken en ruimte in ritme creëren, hij is er meester in: Manu Katché, de Frans-Afrikaanse ritme-tovenaar, bekend van legio album's (Sting, Joni Mitchell, Gabriel, Youssou N'Dour, Tori Amos etc.). Op jazzgebied speelt hij al sinds 1989 met saxofonist Jan Garbarek, trad hij op met de overleden pianist Michel Petrucciani en met eigen jazzbands. Een verbluffend staaltje van ornamented groove levert hij met zijn debuut op het Duitse kwaliteitsjazzlabel ECM waarop Katché eig

Klankzee

"Dof ploffende basdrums nemen gonzend de klanken van de andere instrumenten mee.  Constant onverwachte aksenten, iedere klap, iedere stroke raak, het geheel zwaar groovend en tegelijk luchtig, vederlicht verend. Het lijkt toveren hoe 'breed' Katché de andere instrumenten omspeelt en binnen de diepe klankzee houdt. Een klankzee waarin zich voortdurend fraaie, boeiende wendingen voordoen die de muziek naar een hoger plan tillen. Vlagen rock, funk, hardbop, geen revolutionaire nieuwe dingen. Iets werkelijk nieuws ontstaat hier doordat vijf musici in hogere correspondence met elkaar spelen, de essentie raken: de goede elementen op het juiste moment op de juiste plek. Vijf die elkaar al langer kennen, aan elkaar gewaagd zijn. Pianist Marcin Wasilewski en bassist Slawomir Kurkiewicz, het sensationele Poolse ritmetandem opent dimensies waaruit magische melodieën oprijzen, met de wakkere dagdroomslingers van trompettist Tomasz Stanko en buitenaardse jazzschoonheid van saxofonist Jan Garbarek versmelten. Een gouden greep incluis niet toevallige associaties met Miles Davis' legendarische Kind Of Blue!" (Henning Bolte).

Sierlijk

Wanneer Manu Katche speelt, dansen zijn drumstokken door de lucht. Zijn bewegingen zijn zo sierlijk, dat het wel ballet lijkt. Hij versiert maten met percussieritmes en extra accentjes. Dit handelsmerk, een 'busy flow' zoals hij omschrijft, zijn mooie figuren en bewegingen op onder meer de splashes - de minicimbalen.