Naar homepage
Artiest

Incubus

  1. Artiestenchevron right
  2. Incubus
Aanvankelijk staat Incubus bekend als een metalbandje, en word in één adem genoemd met groepen als Korn, Deftones en Limp Bizkit. Naarmate de jaren vorderen, klinkt echter steeds meer de softere kant van de band door. Halverwege 2002 wordt 'Are You In' een radiohitje. Datzelfde geldt voor 'Megalomaniac' (2004). In 2006 brengt de band de CD Light Grenades uit.

Schoolvriendjes

Het is het bekende verhaal van vier schoolvriendjes die besluiten een rockbandje op te richten (Brandon, Mike, Dirk en José in de zomer van 1991) en overal waar een plank is op te treden. De groep gaat door het leven als Incubus, vernoemd naar een vampierdemon. In 1995, DJ Lyfe heeft zich inmiddels toegevoegd, verschijnt de eerste (in eigen beheer uitgebrachte) Incubus-cd Fungus Amongus waarna de band een grote Amerikaanse tour tegemoet gaat. 

EP

Zeker wanneer Incubus in 1997 naar aanleiding van hun e.p. Enjoy Incubus gaat touren met Korn (de bekende Family Values Tour), is de bandnaam definitief gevestigd. Immortal Records heeft de band dan al getekend. 

Make Yourself

Na de tweede cd S.C.I.E.N.C.E. is het een tijdje stil, maar in 2000 verschijnt dan het langverwachte album Make Yourself. In Amerika worden de singles 'Pardon Me' en 'Stellar' hits. In Nederland krijgt de band ook wat airplay.

Morning View

Eind 2001 ligt Morning View in de winkels. 'Wish You Were Here' en 'Nice To Know You' komen op single uit, maar doen (in Nederland) vrijwel niets. 'Are You In', met een (voor Amerika) controversiële clip, wordt een radiohitje. 

Rust

Nadat Incubus op 31 oktober in Californië de Morning View Tour afsluit, begint Incubus in alle rust aan de opvolger van Morning View. "We nemen een paar maanden vrij om even uit te rusten. De tournee heeft erg lang geduurd", laat gitarist Mike Einziger weten. "We moeten als collectief gefocused zijn op één ding. Als we op tournee zijn kunnen we allemaal ideeën en delen van nummers schrijven, maar dat werkt voor ons toch niet echt. Als we een album gaan opnemen dan moeten we alleen maar daarmee bezig zijn." 

Producer

Incubus hoopt als producer wederom Scott Litt in te kunnen schakelen. Einziger: "We hebben met Scott gewerkt op de laatste twee albums. Hij is geweldig." 

Hobbyprojecten

In de tussentijd geeft Incubus onder een andere naam wel wat kleine optredens. "We hebben een aantal hobbyprojecten'', zegt Einziger. ''Eigenlijk zijn het geen projecten, want alle leden zijn Incubus-leden.''''We hebben een old-skool funkband genaamd Underwood en een heavy metal band genaamd Battering Ram." Met Battering Ram is zelfs een album gemaakt. "Het album heet Guitarmageddon en we hopen dat we het ooit kunnen uitbrengen. Ooit, want Incubus is het belangrijkste."

Genre

Ondertussen is de sound van Incubus veranderd van metal in alternatieve rock. Ook worden ze politiek steeds bewuster, getuige de single 'Megalomaniac' van het album A Crow Left Of The Murder (2004). Deze track bekritiseert president George Bush.

Light Grenades

De opvolger van A Crow Left Of The Murder is Light Grenades (2006). Single 'Love Hurts' debuteert.