Artiest

Steppenwolf

  1. Artiestenchevron right
  2. Steppenwolf
Steppenwolf is natuurlijk een geweldige goeie band met schitterende nummers, maar eigenlijk kennen we ze alleen maar van hun hit 'Born To Be Wild'. Niet dat ze verder niks hebben gemaakt, maar het succes van dit nummer kunnen ze met geen mogelijkheid overtreffen. Het werd gebruikt in de Dennis Hopper film Easy Rider en is onlosmakelijk verbonden aan de motorcultuur.

De volledig kleurenblinde Oost-Duitser Joachim Krauledat verhuist op 14-jarige leeftijd van Duitsland naar Canada. Zijn voornemen om met rock & roll de kost te gaan verdienen krijgt hierdoor al meer kans. Het enige wat hem nu nog in de weg staat is de taal. Maar door goed te luisteren naar de radio leert hij snel Engels. 

Zwerftocht

Na zijn middelbare school trekt hij door Amerika. Hij verandert zijn naam in John Kay en treedt regelmatig op in koffiehuizen en cafés. Tijdens zijn zwerftocht leert hij in 1965 de Canadese band 'The Sparrow' kennen, waar hij zich bij aansluit. Hij verhuist met hen naar New York en daarvandaan weer naar San Francisco. 

Steppenwolf

De band valt echter weer uit elkaar in 1967 en John moet weer op zoek naar een nieuwe band. Hij formeert Steppenwolf. De naam Steppenwolf haalt hij uit het gelijknamige cultboek uit 1927,  van de Duitse, Nobelprijs voor de literatuur winnende schrijver Herman Hesse. Het boek gaat over de teloorgang van de westerse maatschappij, als de mens zich niet leert uiten.

Heavy Metal

De eerste twee singles van de band doen niet zoveel, maar met 'Born To Be WIld' scoort Steppenwolf hun grootste hit. Het wordt een klassieker. Dennis Hopper, de regisseur van de film Easy Rider, wil het nummer graag gebruiken voor in zijn film. Steppenwolf stemt toe en 'Born To Be Wild' staat vanaf dat moment symbool voor de Amerikaanse bikercultuur. Het zinnetje 'Heavy Metal Thunder' uit het tweede couplet van het nummer wordt de nieuwe benaming voor de muziekstroming die uit de bikerbeweging voortkomt.

Teloorgang

Er volgen nog wel andere hits, zoals 'Magic Carpet Ride', wat ook een miljoenenverkoop oplevert, maar het succes van 'Born To Be Wild' wordt niet meer geëvenaard. De band wordt opgebroken medio jaren zeventig. Maar als na een aantal jaar blijkt dat er een aantal coverbands onder de naam Steppenwolf succes hebben, besluit John Kay in 1980 toch weer op te gaan treden als Steppenwolf. Weliswaar met zijn eigen naam ervoor.Hij treedt tegenwoordig nog steeds op als John Kay & Steppenwolf en ook verschijnen er nog regelmatig albums van de band. Het laatste album dateert van 2001 en heet Heretics And Privateers.