Artiest

Carice van Houten

  1. Artiestenchevron right
  2. Carice van Houten
Carice van Houten is bekend met de uitspraak 'schoenmaker, blijf bij je leest', maar zegt dat ze geen leven zou hebben als ze zich daaraan zou houden. De actrice brengt dus vrolijk haar eerste eigen single 'Emily' uit in augustus 2012, waarna op 28 september het bijbehorende album See You on the Ice volgt.

Zwartboek

Carice heeft, voordat haar zangcarière van start gaat, al een indrukwekkende filmcarrière achter de rug. De bekendste filmrol is haar rol in Zwartboek (2006) van Paul Verhoeven. Voor de soundtrack van deze film neemt Carice meerdere nummers op.

Kane

Haïti wordt op 12 januari 2010 getroffen door een zware aardbeving. Nederlanders komen massaal in actie en brengen 111 miljoen euro bij elkaar. Tijdens de benefietuitzending "Nederland Helpt Haïti" in 2010 zingt Carice samen met Kane het nummer ‘No Surrender’. Deze versie wordt later als download op single uitgebracht en wordt een dikke nummer 1 hit. De opbrengsten gaan naar Giro 555.

Vrienden van Amstel

In 2012 verrast Van Houten tijdens de openingsavond van de Vrienden van Amstel Live het publiek met een optreden samen met De Dijk. Ze zingt het nummer 'Mag Het Licht Uit' met zanger Huub van der Lubbe.

See You On The Ice

Later dat jaar tekent de actrice een contract bij platenmaatschappij EMI. Ze gaat voor de opnames van haar debuutalbum onder andere naar de Verenigde Staten en België. Het album wordt geproduceerd door J.B. Meijers (Go Back To The Zoo, De Dijk). Muzikanten als Ken Stringfellow (R.E.M., The Posies), Howe Gelb (Giant Sand) en Marc Ribot (Tom Waits, Robert Plant) werken mee aan de opnames. In het najaar verschijnt het debuutalbum en krijgt de naam See You On The Ice mee. De eerste officiële single  van het album is ‘Emily’.

Mooiste ervaring

De actrice (en dus ook zangeres) noemt het maken van het album 'een van de mooiste en meest bevrijdende ervaringen' uit haar leven. "Door zelf te schrijven en te werken met geweldige muzikanten heb ik een ander gebied van mijn creativiteit aan kunnen boren", zegt Carice in een verklaring.