Artiest

Parliament

  1. Artiestenchevron right
  2. Parliament
Parliament was een beroemde Amerikaanse funkband uit de jaren zeventig, die samen met de tweelingband Funkadelic de funk, en in het bijzonder de p-funk zullen vormgeven.

George Clinton

De band stond onder leiding van George Clinton en bestond uit een grote groep muzikanten. Oorspronkelijk was Parliament The Parliaments, een doo wop-groep, gevormd in de kapperszaak van George Clinton in Plainfield, New Jersey. De naam werd in 1969 opgegeven, in verband met juridische problemen met het platenlabel van the Parliaments, en samen met de begeleidingsband van The Parliaments, The Funkadelics, werd de band Funkadelic opgericht.

Parliament vs Funkadelic

Parliament had een experimenteler geluid dan Funkadelic, met veel conceptalbums, zoals het in 1976 uitgebrachte Mothership Connection. Met deze en de volgende albums werd Parliament één van de meest gerespecteerde bands van de jaren zeventig. Belangrijke personen in die periode waren Maceo Parker en Fred Wesley. Opvallend waren de sciencefiction-thema's van karakters zoals Starchild en Sir Nose, en de "The Mothership" of "The Holy Mothership", misschien wel het bekendste thema van Parliament. Al deze karakters en thema's waren onderdeel van een heuse p-funk-mythologie.Het podium was meestal tot de nok toe gevuld met de meest uiteenlopende en kleurrijke karakters, die het begrip "jammen" tot het uiterste doorvoerde. Tevens was er tijdens enkele liveconcerten een heus ruimteschip (The Mothership) aanwezig, waarmee George Clinton het podium opkwam.

P.Funk All Stars

In de jaren 80 ontstonden er er juridische problemen door de meerdere bandnamen die gebruikt werden. Het resultaat was in 1981 dat Parliament en Funkadelic uit elkaar vielen. George Clinton ging daarna echter verder met het uitgeven van meerdere soloalbums, die vaak ook onder de naam George Clinton & the P.Funk All-Stars werden uitgebracht.