Artiest

Hadouken

  1. Artiestenchevron right
  2. Hadouken
Gooi indie, emo-rock, beukende grime en pompende electropunk bij elkaar en je krijg de muziekstroming 'grindie'. Hadouken! is een band die dit genre min of meer heeft uitgevonden. Vanaf 2006 is deze band bij elkaar en in 2009 brengen ze het debuutalbum Music For an Accelerated Culture uit.
In 2006 studeren James Smith en Daniel "Pilau" Rice aan de Universiteit van Leeds. Daar beginnen ze hun eigen recordlabel, Surface Noise Records. Op dat label brengt de band Hadouken!, waar James en Daniel ook deel van uit maken, ook hun eerste werk uit.

Oprichting

Zanger, schrijver en producer James Smith, zijn vriendinnetje en synthesizer-speler Alice Spooner, gitarist Daniel "Pilau" Rice en drummer Nick Rice vinden elkaar ook in 2006 en richten de band Hadouken! op. Ze maken een mix van indie, emo-rock, grime, techno en electropunk, wat in de volksmond ook wel grindie genoemd wordt. De naam komt van een 'move' uit het klassieke computerspelletje Street Fighter.

Eerste succesjes

De groep heeft al snel de wind in de zeilen. Wat begint met optreden in kleine cafés in Leeds, wordt al snel optreden in de hoofdstad van Engeland, London. Via deze weg en het internet weet de band wat meer bekendheid te bemachtigen. Zo komen ze ook onder de aandacht van een aantal DJ's en al gauw scoren ze wat airplay op MTV2 en BBC Radio. Ook mogen ze optreden op vele Britse festivals.

Debuutalbum

Na een aantal singles, mixtapes en onofficiële releases is het in mei 2008 tijd voor het officiële debuut van Hadouken!: Music for an Accelerated Culture. Deze elf tracks tellende CD wordt bijzonder goed ontvangen door muziekcritici, maar mede door de heftige muziekstijl wordt het geen enorm succes bij het grote publiek.

For The Masses

Medio 2009 duikt de groep weer de studio in om het tweede album op te nemen. Deze plaat, For The Masses, wordt in Nederland opgenomen samen met het drum & bass-duo Noisia. Het album komt in januari 2010 uit en brengt de eerste single in Nederland, 'Turn The Lights Out', voort.

Nummers van Hadouken