Artiest

Gary Lucas

  1. Artiestenchevron right
  2. Gary Lucas
Gary Lucas staat alom bekend als een van Amerika's beste en meest originele gitaarvirtuozen. De zogenaamde 'gitarist van 1000 ideeën' heeft al talloze soloalbums en soundtracks geschreven en Grammy-nominaties op z'n naam staan.

Beefheart

Z'n vloeiende synthese van deep blues, avant-rock en folk ligt ergens tussen het spectrum van The Velvet Underground en Frank Zappa in. Zijn begeleidingsband Gods & Monsters is een waar sterrenensemble, bestaande uit voormalig bandleden van Talking Heads, The Swans, Modern Lovers en Television. Ook Lucas' voorgeschiedenis als een prominent bandlid in Captain Beefhearts Magic Band en muzikaal partner van wijlen Jeff Buckley is niet misselijk. Lucas, al jaren fan van Captain Beefhearts muziek, was de aangewezen persoon om de ingewikkelde muzikale composities van de kapitein te vertolken en werd logischerwijs lid van Beefhearts 'Magic Band'.

Grace

De connectie met Jeff Buckley stamt uit de tijd dat de overleden zanger nog lid was van Gods & Monsters. Lucas werkte tijdens Buckleys schrijfproces intensief met hem samen en is co-auteur van onder andere de hitnummers 'Grace' en 'Mojo Pin' van diens legendarische debuutalbum.

Kosmopoliet

Niet alleen zoekt Lucas zijn inspiratie in de psychedelische rock, klassiek, filmmuziek, jazz en dance, ook zoekt hij verbinding met andere culturen. In 2009 heeft hij samen met de Brits-Indiase zangeres Najma Akhtar het album Rishte uitgebracht. Zijn nieuwe live act is gebaseerd op The Edge of Heaven (2001), een eerbetoon aan de populaire Chinese muziek uit de jaren '30, '40 en '50, in het bijzonder die van de diva’s Chow Hsuan en Bai Kwong.