Artiest

Edwin Starr

  1. Artiestenchevron right
  2. Edwin Starr
Soulzanger uit de stal van Motown die vooral bekend is van zijn klassieker ‘War’ uit 1970. Edwin Starr maakt daarvoor echter al naam met soulklassiekers als ‘Agent 00 Soul’, ‘Back Street’ en ‘Stop Her On Sight (S.O.S.)’.

Edwin Starr wordt in 1942 als Charles Hatcher geboren in Nashville, Tennessee. Hij begint zijn carrière in Cleveland, Ohio in de vocal-groep The Future Tones. In 1960 toert hij, in dienst van het Amerikaanse leger, door Europa om op te treden voor de troepen. Bij terugkeer speelt hij, onder zijn artiestennaam Edwin Starr, jaren in het Bill Dogott Combo. Starr tekent bij het RicTic label in Detroit. Zijn eerste hit voor dit label is ‘Agent 00 Soul’, een nummer dat inhaakt op de toen heersende James Bond / 007-rage. Meer soulklassiekers volgen: ‘Back Street’, ‘Headline News’, ‘Harlem’ en vooral ‘Stop Her On Sight (S.O.S.)’. In 1966 neemt hij met een aantal sessie-zangers van Motown het nummer ’I’ll Love You Forever’ op, dat onder de groepsnaam The Holidays uitgebracht wordt.

Motown

Als Starr na een maandenlange succesvolle toer door Europa terugkeert naar de Verenigde Staten, verwelkomen The Temptations hem als nieuw lid van de Motown-familie. Het RicTic label blijkt opgekocht te zijn door Motown-baas Berry Gordy en Edwin Starr maakt plotseling deel uit van het vermaarde en succesvolle label. Er verschijnen achtereenvolgens twee albums bij Motown: Soul Master en Twenty Five Miles. Het titelnummer van deze laatste LP wordt in 1968 een wereldwijde hit en vestigt de naam van Starr als internationale ster.

War

Deze status wordt in 1970 definitief met ‘War’ (What is it good for? / Absolutely / Nothing). ‘War’ is origineel een track op de LP ‘Psychedelic Shack’ van The Temptations, geproduceerd door Norman Whitfield. In die tijd weerklinken de eerste protesten tegen de oorlog in Vietnam. Studenten van universiteiten uit heel Amerika pikken het anti-oorlogslied op en de roep om een single-release wordt steeds luider. Motown, het label van The Temptations, wil het nummer wel op single uitbrengen maar vindt het eigenlijk toch niet zo passen in het imago van The Temptations. Norman Whitfield vraagt Edwin Starr het nummer op te nemen. Starr staat onder contract van Motown maar heeft al een half jaar niets meer opgenomen en duikt daarom gretig de studio in. ‘War’ vliegt de hitlisten in en Starr wint voor zijn vertolking een Grammy voor Best Rhythm & Blues Male Vocal Performance.

Involved

Een jaar later komt zijn derde LP bij Motown uit: Involved. Het nummer ‘Stop The War Now’ borduurt voort op het succes van ‘War’ en wordt wederom een hit. Edwin Starr neemt voor Motown nog enkele hits op en werkt mee aan de soundtrack ‘Hell Up In Harlem’ bij de film Black Ceasar (van regisseur Larry Cohen) tot hij in 1974 het label verlaat. In 1978 scoort hij nog een keer met de discohit ‘(Eye to Eye) Contact’, nu voor het 20th Century-label. Starr vestigt zich in Warwickshire in Engeland. In 1984 neemt hij voor het Engelse Streetwave-label een tribute op voor Marvin Gaye. Edwin Starr overlijdt in april 2003.