Artiest

Jasper Van 't Hof

  1. Artiestenchevron right
  2. Jasper Van 't Hof
Jasper van 't Hof is een buitenbeentje binnen de Nederlandse jazz-muziek. Hij is altijd op zoek naar het avontuur, en naar vernieuwing van zijn eigen stijl. Van wereldmuziek in zijn fusiongroep Pili Pili tot uitbundige solopianorecitals met invloeden uit de minimal, blues en klassiek. Muziek met een romantische inborst, soms groter dan het leven zelf. Te beluisteren op Output webradio!

Jasper van 't Hof is een buitenbeentje binnen de Nederlandse jazz-muziek. Hij is altijd op zoek naar het avontuur, en naar vernieuwing van zijn eigen stijl. Van wereldmuziek in zijn fusiongroep Pili Pili tot uitbundige solopianorecitals met invloeden uit de minimal, blues en klassiek. Muziek met een romantische inborst, soms groter dan het leven zelf.

Jasper van't Hof wordt in 1947 geboren in Enschede en krijgt de muziek met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Zijn vader is een professionele trompettist en zijn moeder klassiek zangeres. Als hij vijf jaar oud is begint hij met pianolessen en op zijn 14e weet hij dat dit instrument zijn toekomst is. Hij begint zelf te componeren en voelt zich het meest aangetrokken tot de (free)jazz en de zich steeds uitbreidende mogelijkheden van elektrische piano en keyboards.

Op zijn 19e treedt hij op tijdens het Loosdrechtse Jazz Concours, waar hij in contact komt met Pierre Courbois die hem opneemt in de legendarische formatie Association P.C.. Vanaf dat moment begint hij ook internationaal naam te maken. In Association P.C. is hij te horen op de albums: "Earwax", "Sun Rotation" en "Erna Morena". Van 't Hof verlaat de groep in 1973. Hij speelt met Archie Shepp, het combo Piano Conclave en saxofonist Charlie Mariano, met wie hij de groep Pork Pie opricht.

Gitarist Philip Catherine sluit zich bij Pork Pie aan. "The Door Is Open", het tweede album van Pork Pie, komt uit in 1976. "The Selfkicker" is de eerste soloplaat van Van 't Hof. De pianist speelt en toert intensief met grootheden als Manfred Schoof, George Gruntz, Larry Coryell, Jean-Luc Ponty en Alphonse Mouzon. Hij maakt deel uit van Electric Circus en diverse bands van Jan Akkerman, en formeert in 1980 de groep Eyeball. Van 1981 tot 1983 werkt hij, solo dan wel met een trio of kwartet, een vrij vast schema van Europese concerten af, aangezien hij zich in eigen land miskend weet.

Erkenning in het buitenland krijgt hij wel. Zo komt Van 't Hof regelmatig voor in poll-uitslagen van gezaghebbende bladen als Down Beat (Amerika), Melody Maker (Engeland) en Jazz Podium (West-Duitsland). In 1982 ontvangt de toetsenist een Edison. In 1984 vraagt Van 't Hof de Afrikaanse zangeres Angelique Kidjo met hem mee te gaan op tournee. Ze maken samen ook enkele opnames. Een Afrikaanse tour met Philip Catherine leidt tot de opnamen voor het album Pili Pili.

Uit het initiatief ontstaat de band Pili Pili, een groep die met name in West-Duitsland heel populair wordt. Jasper van 't Hof heeft sindsdien veel tijd doorgebracht in Zuid-Afrika waar hij een hoop inspiratie vindt. Dat is bijvoorbeeld te horen is op "Incwadi Yothando" (2000) en op "Ballads Of Timbuktu" (2002). Dit laatste album maakte hij met Pili Pili en het bevat bijdragen van Dra Diarra (percussie, zang, koni), Mabinthy Sakho (zang), Eric Vloeimans (trompet) en Stefan Jungmair (programming).

Pili Pili vierde in 2004 haar 20e verjaardag met een tournee door Duitsland.  Jasper van 't Hof vormt tegenwoordig een kwartet met trombonist Ilja Reijngoud, bassist Eric van der Westen en drummer Marcel Serierse.