Naar homepage
Artiest

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

  1. Artiestenchevron right
  2. Jazz Orchestra of the Concertgebouw
Jarenlang ontbrak het Nederland aan een groot orkest dat in de traditie van de Amerikaanse big bands eigen repertoire op hoog niveau speelde. De vele getalenteerde en uitstekend opgeleide jazzmusici die Nederland rijk was, speelden in tal van kleinere groepen en hadden behoefte aan een goed georganiseerd groot jazzorkest. Dit was voldoende aanleiding voor pianist/arrangeur Henk Meutgeert, bassist Frans van Geest en drummer Hans Dekker om in 1996 de New Concert Big Band op te richten. In 1999 werd een samenwerking aangegaan met Het Concertgebouw in Amsterdam, waarmee het orkest een vaste speler in de Grote Zaal werd. Op initiatief van Concertgebouwdirecteur Martijn Sanders draagt het orkest sindsdien de naam Jazz Orchestra of the Concertgebouw. De initiatiefnemers wisten een keur van jazzmusici uit alle delen van het land voor hun idee te interesseren. Het orkest speelt origineel repertoire, gecomponeerd door Henk Meutgeert, orkestleden en gastsolisten. Alle composities worden speciaal voor het orkest gearrangeerd door Meutgeert of Rob Horsting. De combinatie van bijzonder repertoire, gastsolisten van wereldformaat en een bezetting samengesteld uit de grootste jazzmusici van Nederland, maakt het Jazz Orchestra of the Concertgebouw tot een toporkest in de beste big band traditie.

Gastsolisten

Eén van de redenen voor het succes van het orkest is de samenwerking met bijzondere gastsolisten. Musici uit verschillende stromingen worden met elkaar geconfronteerd. Zo weet orkestleider Meutgeert steeds bruggen te slaan tussen diverse muziekstromingen. Het orkest speelde de afgelopen jaren met onder andere Chick Corea, Branford Marsalis, Joe Henderson, Lee Konitz, Lew Tabackin, Dennis Mackrel, Perico Sambeat, Misha Mengelberg, Han Bennink, Madeline Bell, Joe Lovano, Johnny Griffin, James Carter, Simon Nabatov, Monty Alexander, Bert Joris, Cedar Walton, Wolter Wierbos, Ronald Snijders, Richard Galliano, Michel Portal, Yuri Honig, George Coleman, Toots Thielemans, Mathilde Santing, Miranda van Kralingen, Roy Hargrove, Michiel Braam, Dado Moroni and Dee Dee Bridgewater.

North Sea Jazz: Rita Reys

Op het North Sea Jazz Festival 2008 speelt het Jazz Orchestra van het Concertgebouw samen met zangeres Rita Reys.Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw is vaste speler in de grote zaal van Het Concertgebouw. Ook heeft het orkest een eigen serie in het Amsterdamse Bimhuis. Maandelijks wordt op zondagavond opgetreden met steeds wisselende gastsolisten.

CD

Het orkest heeft in de zomer van 2004 haar eerste cd bij het label Munich Records uitgebracht. De cd is getiteld Sunday Nights in Amsterdam en omvat een aantal live opnamen van de zondagavondconcertserie vanuit het Bimhuis. De cd is uitgeven in verschillende landen en wordt zeer goed ontvangen. Het Parool schreef (20 juli 2004): Op deze live-opnamen spat het heilig jazzvuur er in elk geval in alle stukken vanaf. De ritmesectie swingt als de ziekte en de solisten - het puikje van de nederjazz - spelen zonder uitzondering op het hoogste niveau. Meer info:  www.jazzorchestra.nl  

Nummers van Jazz Orchestra of the Concertgebouw