Artiest

The Cat Empire

  1. Artiestenchevron right
  2. The Cat Empire
Cat Empire begon in 1999 als trio in een ondergronds atelier in Melbourne, Australië en groeide snel uit tot een sextet. Aan de basis van hun muziek staat ska, met invloeden uit de latin, funk, jazz en rock. Ondanks deze wereldmix noemen ze hun stijl zelf 'live australian music', wat misschien vooral aangeeft dat de muziek zich uitermate goed leent voor een feestje.

Wereldverbeteraars

De naam doet het al vermoeden: de jongens van The Cat empire zijn geen serieuze wereldverbeteraars. Maar wat ze wel doen is misschien wel veel leuker. Zoals het zelf zeggen op hun eigen website: muziek maken waar iedereen een beetje gelukkiger van wakker wordt. Cat Empire begon in 1999 als trio in een ondergronds atelier in Melbourne, Australië en groeide snel uit tot een sextet. 

Het begint allemaal in 2003

Aan de basis van hun muziek staat ska, met invloeden uit de latin, funk, jazz en rock. Ondanks deze wereldmix noemen ze hun stijl zelf 'live australian music', wat misschien vooral aangeeft dat de muziek zich uitermate goed leent voor een feestje. Dat dit zo is, blijkt wel uit de snelheid waarmee het sextet zich een weg naar wereldfaam heeft gespeeld. Zo stond The Cat Empire  begin 2001 nog in een kleine zaal in Melbourne en stonden ze anderhalf jaar later voor volle zalen te spelen in dezelfde stad en kwam hun eerste single 'Hello', op 20 binnen van de Australische top 50. Het eerste album The Cat Empire komt uit in 2003.

Tweede album vanuit Cuba

Twee jaar later gebeurde er iets soortgelijks met hun tweede album Two Shoes. Deze plaat werd opgenomen in de Egrem studio in Cuba, waar beroemde Cubaanse artiesten als Buena Vista Social Club hen voorgingen. De reden van dit uitstapje heet Jerry Boys, volgens The Cat Empire de enige man die de specifieke sound zou kunnen produceren waar de band naar op zoek was. En Boys op zijn beurt vond dat de Egrem studio in Havana de enige juiste plaats was om het album op te nemen.

Nummer 1 album

Of dit waar is of niet,  de Cubaanse sfeer is in ieder geval duidelijk aanwezig. Vergezeld van de voor Cat Empire typerende spitsvondige teksten, komt dit album in één beweging binnen op nummer 1 in de Australische hitlijsten en een groeiende populariteit in de VS.

Exotische geluiden op derde album Cities

In april 2006 verschijnt het derde album Cities. Volgens de band zelf is deze plaat een mix tussen een eerbetoon aan hun stad Melbourne en een experiment met exotische geluiden.Tegenwoordig wordt The Cat Empire begeleid door blazers en drie 'Empire Dancers'. Al eerder betrad de band het podium met circusartiesten, komieken en zelfs degenslikkers. Op deze manier blijven de zes bandleden hun empire graag uitbreiden.

Vijfde album in 2013

In 2013 volgt het vijfde album Steal The Light. De leadsingle is 'Brighter Than Gold'. Veel blazers, latinpercussie en jazzy drums creeëren het geluid van deze leadsingle en het album. Ook worden de titeltrack 'Steal The Light' en 'Prophets In The Sky' als single uitgebracht.