Artiest

Gil Evans

  1. Artiestenchevron right
  2. Gil Evans
Gil Evans werd geboren als Ian Ernest Gilmore Green, in Toronto, Canada (1912). Hij nam de naam van zijn stiefvader aan en werd zodoende Gil Evans.

Duke Ellington

Toen Gil een klein jongetje was, nam zijn stiefvader hem mee naar Duke Ellington. Dat was het moment dat hij verkocht was. In 1933 richtte Gil zijn eerste groep op, die eerst bestond uit zes muzikanten en uiteindelijk uitgroeide tot negen. Ze speelden muziek van Don Redman, Fletcher Henderson en Duke Ellington. Gil was verantwoordelijk voor het schrijven en arrangeren van de muziek. Van 1941 tot 1948 was Gil arrangeur van het Claude Thornhill Orchestra.

Miles Davis

Inmiddels was Gil naar New York verhuisd, waar hij met Miles Davis en andere muzikanten een band vormde die het tussenprogramma verzorgde voor Count Basie. Toen Davis solo ging, wilde hij per se met Gil samenwerken. Het resultaat was "Miles Ahead" (1957), "Porgy and Bess" (1958) en "Sketches of Spain" (1960). Vaak werd alleen Miles Davis genoemd, maar soms werd ook de toevoeging "and The Gil Evans Big Band" gebruikt.

Solo

Vanaf 1957 bracht Gil Evans ook muziek uit onder eigen naam. Zo kwam "Big Stuff" uit in dat jaar en was "The Individualism of Gil Evans" (1964) een groot succes. Gil had een grote interesse in Jimi Hendrix en wilde eigenlijk voor zijn dood nog een big band om de gitarist vormen. Later trad Gil nog op met Sting en The Police. Hij overleed in 1988 in Mexico.