Artiest

Deftones

  1. Artiestenchevron right
  2. Deftones
Californische nu-metal band uit het straatje van Korn en Limp Bizkit. Opgericht in Sacramento, breekt de groep door met hun tweede album Around the Fur. De band bestaat uit Stephen Carpenter, Abe Cunningham, Chino Moreno en Chi Cheng.

In 1988 wordt de groep opgericht, volgens sommigen mede dankzij het feit dat Carpenter na een auto-ongeluk geld voor apparatuur en instrumenten had; de schadevergoeding was flink. Zelf ontkent de band dit, jaren later in een interview.

Succes

Het debuutalbum is Adrenaline. In 1997 breekt de groep, die op Madonna's label Maverick getekend staat,  door met het album Around The Fur. Singles als 'My Own Summer' & 'Drive' zijn succesvol en vinden gretig aftrek bij het (alternatieve) MTV-publiek. White Pony is in 2000 echter het grootste succes voor de band. In hetzelfde jaar staan de Deftones op Lowlands, met succesvolle singles als 'Change' en 'Back to School' in de zak. Van dit album komen vier versies uit: een grijze, een zwarte, een witte en een rode.

Eros

Deftones (2003, single 'Minerva') volgt, maar met beduidend minder succes dan zijn voorgangers. Zanger Chino Moreno werkt ondertussen aan het project Team Sleep. In 2008 raakt de bassist Chi Cheng in een coma na een auto-ongeval. De groep toert echter verder, met een vervanger. De laatste cd wordt Eros, verwacht in 2009, maar uitgesteld. Chi Cheng overlijdt 13 april 2013 aan de gevolgen van een hartaanval.