Artiest

Dana Glover

  1. Artiestenchevron right
  2. Dana Glover
Singer/songwriter en fotomodel uit Los Angeles die in het voorjaar van 2003 haar debuutalbum Testimony uitbrengt. Dana Glover scoort een Radio 2 Paradeplaat met 'Thinking Over'. Volgens platenmaatschappij wordt Glover "de nieuwe Norah Jones" genoemd, "vergeleken met Vanessa Carlton" en "in één adem genoemd met soulgodinnen als Aretha Franklin en Anastacia". Robbie Robbertson, voorman van Bob Dylan's The Band en ook succesvol soloartiest, is de ontdekker van Dana Glover.
Dana is niet echt een geschoold muzikant, ze heeft zichzelf met name door veel luisteren het pianospel meester gemaakt. "Ik zou een veel betere pianiste zijn als ik meer geoefend had, maar lekker op het gehoor spelen was gewoon altijd veel leuker". Daarnaast speelt Dana ook verdienstelijk saxofoon, haar eerste uiting van haar muzikale talent was een saxofoonvertolking van het jaren tachtig-nummer 'St.Elmo's Fire' op een talentenjacht.

Inspiratie

Ook al woont Dana tegenwoordig in L.A., toch heeft ze het grootste deel van haar leven in North Carolina gewoond, wat haar gevormd heeft: "Ik ben echt op een 'southern' manier opgegroeid, met de kerk als een integraal onderdeel van het leven. Maar bij ons in de kerk hadden we altijd levendige kerdiensten; Soms waren er meer mensen op hun instrumenten aan het spelen dan er in de congregatie waren". In haar jeugd luistert Dana met name naar artiesten als Whitney Houston, George Michael en Aretha Franklin. "Naar dat soort muziek zocht ik op de radio. Ik weet nog goed toen ik Mariah Carey voor het eerst hoorde. Haar stem raakte me, met name omdat zij ook haar inspiratie voor een deel uit de gospel haalt. Gospel was voor mij altijd de coolste muziek, zoals die mensen altijd vanuit het hart konden zingen. Als ik in mijn jeugd het zwarte kerkkoor bij mij in de buurt hoorde dacht ik: Dit is te gek".

Muzikaal model

Op haar zestiende begint Dana aan een carrière als model in New York. Maar ze weet ze dat het eigenlijk muziek moet worden waar ze echt haar leven aan moet wijden. Binnen drie jaar sluit ze haar modellencarrière dan ook alweer af om zich volledig te richten op haar muziek. Ze wordt ontdekt door Robbie Robertson, voorman van Bob Dylan's legendarische begeleidingsband The Band en ook als soloartiest een zeer gerespecteerde naam. Robertson is in dienst bij platenlabel Dreamworks als A&R-manager, en Dana Glover is zijn eerste grote vondst. Na haar werk als fotomodel verhuist Dana naar Nashville, maar aangezien dit niet de ideale stad blijkt voor een doorbraak als blanke soulzangeres verhuist ze naar Los Angeles, waar ze in contact komt met Alan Mintz, die haar advocaat en manager wordt. Mintz regelt showcases bij platenlabels waardoor Dana uiteindelijk getekend wordt door Robbie Robertson. "Ik wist eerlijk gezegd niet eens precies wie hij was. Gelukkig maar, daardoor kon ik hem gewoon leren kennen zonder me te realiseren wat een groot artiest hij eigenlijk zelf was. Het was wel een voordeel voor mij dat Robbie zelf ook artiest is, hij wist hoe belangrijk het was voor mij om mijn eigen geluid te vinden".

Soundtracks

Eenmaal getekend laat Dana voor het eerst van zich horen op de soundtracks van de films The Wedding Planner (met het nummer 'Plan On Forever') en Shrek. Voor deze animatiefilm over het groene monster met het gouden hart levert zij het nummer 'It Is You I Have Loved All Along' af. Hierna is het dan eindelijk tijd voor Dana's debuutalbum. Met Testimony (getuigenis) wil Dana precies uitleggen wie zij is en waar zij voor staat. "Ik droomde dat het album Testimony zou heten. Het was een hele echte droom en toen ik wakker werd wist ik dat het album zo ging heten". Testimony is opgenomen met producer Matthew Wilder, die al eerder werkte met No Doubt, Christina Aguilera en Natalie Imbruglia. "Matthew wist echt precies wat ik wilde met mij muziek. Hij vergeleek de kracht in mijn pianospel ook met dat van artiesten als Elton John en Billy Joel, hij zorgde ervoor dat dit ook zeker op het album te horen zou zijn".

Trots

Daarnaast is Dana ook zeer trots op de samenwerking met Paul Buckmaster: "Toen ik voor het eerst het nummer 'Drops of Jupiter' van Train op de radio hoorde belde ik meteen mijn manager op en zei hem: "Dit is de sound die ik voor de strijkers wil". En toen heeft hij diezelfde man die voor dat nummer de strijkers opnam, Paul Buckmaster, geregeld voor mijn album!" Ten slotte Dana Glover nog even zelf aan het woord: "Dit album komt recht uit mijn hart en zo klinkt het ook, net zoals al mijn favoriete albums uit mijn jeugd. Ik wil dat mensen zien wie ik ben: sterk maar toch kwetsbaar.

Nummers van Dana Glover