Artiest

Raymzter

  1. Artiestenchevron right
  2. Raymzter
Nederlandse rapper die in 2001 de Grote Prijs van Nederland wint in de categorie Hiphop en R&B. Eind 2002 brengt Raymzter zijn debuutsingle uit met de controversiële titel 'Kutmarrokanen??!'.

Raymzter, geïnspireerd door Public Enemy, begint zich in 1993 serieus in de hiphop te verdiepen. In eerste instantie rapt hij in het Engels maar omdat het voor hem van cruciaal belang is dat zijn teksten de luisteraars bereiken gaat hij al vrij snel verder in het Nederlands. In 2001 is hij voldoende overtuigd van zijn kwaliteiten om zich te meten met de rest van Nederland. Het zelfvertrouwen lijkt gerechtvaardigd want Raymzter wint de Grote Prijs van Nederland 2001 in de categorie Hiphop en R&B.

Daarnaast is Raymzter ook veelvuldig winnaar op diverse freestyle-kampioenschappen in zowel Nederland als België. Zijn talent wordt ook opgemerkt door het Nationaal Pop Instituut die eerder dat jaar in samenwerking met Top Notch en Virgin de compilatie Homegrown, Dope Dutch Hiphop Talent, uitbrengt waarop Raymzter met twee nummers te horen is. Het Top Notch label, bekend van releases van onder andere Postmen, Extince en Def Rhymz, is onder de indruk van de kwaliteiten van de rapper en biedt hem een platencontract aan waarop Raymzter zijn handtekening zet.

Op Lowlands 2002 neemt Raymzter van Jan Douwe Kroeske een Essent Award in ontvangst. De rapper is ook live aan het werk te zien in de India tent. De eerste single van Raymzter verschijnt een aantal maanden later en is getiteld 'Kut Marokkanen??!'. Het nummer is een reactie op de uitspraak die Rob Oudkerk deed op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen en wordt een grote hit.Raymzter heeft als doel met dit nummer de vooroordelen die bestaan jegens Nederlanders van Marokkaanse afkomst te ontzenuwen en wil hij politiek correcte taboes doorbreken.

De single is een voorbode van het debuutalbum Rayalistisch dat begin 2003 verschijnt. Volgens Raymzter is de realiteit in de Nederlandstalige hiphopteksten ver te zoeken, vandaar dat hij zichzelf tot doel heeft gesteld de hiphopteksten zoveel mogelijk op zijn werkelijkheid te baseren. Rayalistisch levert Raymzter ook nog een klein hitje op in de vorm van 'Down Met Jou'. In 2005 keert Raymzter terug met zijn album Rayacties. Het album wordt door een groot gedeelte van de pers en fans zeer goed ontvangen.