Artiest

Adrian Sherwood

  1. Artiestenchevron right
  2. Adrian Sherwood
Sherwood heeft zijn roots in de dub-reggae, waarbij de kunst van het mixen en knoppen draaien met effecten een ware kunstvorm is.
Sinds de jaren zeventig is deze invloedrijke Britse muzikale duizendpoot al bezig: Sherwood heeft zijn roots in de dub-reggae, waarbij de kunst van het mixen en knoppen draaien met effecten een ware kunstvorm is. Hij produceerde tientallen reggae-acts als Prince Far-I, Creation Rebel, Dub Syndicate en Singers and Players. Maar deze techniek van mixen en produceren heeft hij in de jaren tachtig ook succesvol toegepast bij allerlei combinaties van musici uit uiteenlopende genres zoals African Headcharge; een mengsel van Afrikaanse en free-form experimenten, Marc Stewart & the Maffia, een mengsel van dub, wave en industriële noise. Zijn bekendste vehikel werd Tackhead; een combinatie met drie studiomusici met een indrukwekkende staat van dienst. Bassist Doug Wimbish (ook Living Colour) gitarist Skip McDonald en drummer Keith LeBlanc in combinatie met de effecten van Sherwood vormden een explosieve mix van funk, hip-hop, rock en musique concrete die bij publiek en critici goed ontvangen werd.De reputatie van Adrian Sherwood als producer werd verder vergroot door zijn eigenzinnige produkties en remixes van de meest uiteenlopende acts: the Slits, the Fall, Ministry, Cabaret Voltaire, the Cure, Einstürzende Neubaten Simply Red, Depeche Mode en Nine Inch Nails. In zijn recente werk met Little Axe (een aangepaste voortzetting van het eerder genoemde Tackhead) en ook op zijn onlangs verschenen eerste solo- CD 'Never Trust a Hippy' zijn de roots van Sherwood (dub) echter nog steeds goed te horen. Adrian Sherwood: "my version of a kind of world music-sci-fi-dub-dancehall record."

In-/Output

Op zaterdag 18 oktober 2003 was dub,-en mixmeester Adrian Sherwood in de Oosterpport ( Groningen) de curator van een avond met stomende dub, dampende funk en blazende beats: een man die als geen ander een geheel eigen output geeft aan een veelheid van inputs.In-/Output is een spannend initiatief van de NPS en de Oosterpoort in Groningen. De reeks begon in oktober 2003 met een paar nu al legendarische concerten van ondermeer Adrian Sherwood.